Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-09-2016 03:09   Güncelleme : 22-09-2016 03:09

Στάχτη το hotspot στη Μόρια, οι εγκλωβισμένοι τώρα και άστεγοι

Στάχτη το hotspot στη Μόρια, οι εγκλωβισμένοι τώρα και άστεγοι

Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. 

Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες, συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.

Η φωτιά εξαπλώθηκε και έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. 

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, και όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές.

Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλυτοι.


Οι άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. 

Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ, δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της Πυροσβεστικής.

Από την Αστυνομία έγιναν 18 προσαγωγές για τα επεισόδια, από τις οποίες οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τη φωτιά κάηκαν γύρω στις 100 μεγάλες σκηνές και 60 μικρότερες.


Σύσκεψη για την επόμενη μέρα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν στη Μόρια οι εργασίες για να ξαναστηθεί με γοργούς ρυθμούς το hot spot. Συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Την ίδια ώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο συζητώνται σε σύσκεψη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ δύο διμοιρίες ΜΑΤ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας. Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων στη Μόρια, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στη ναύλωση και δεύτερου πλοίου.
 

Στο μεταξύ, το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά του βορείου Αιγαίου έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, που τον επισκέφθηκε την Τρίτη. Ζήτησε την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα νησιά, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, ο κ. Τόσκας την ενημέρωσε ότι  θα ενισχυθούν άμεσα στα νησιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.