Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-09-2016 14:51   Güncelleme : 18-09-2016 14:51

Κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας για τους -κατά λάθος- βομβαρδισμούς

Κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας για τους -κατά λάθος- βομβαρδισμούς

Σε κίνδυνο βρίσκεται η εκεχειρία στη Συρία μετά την «κατά λάθος» αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου εναντίον δυνάμεων του συριακού στρατού στο αεροδρόμιο Ντέιρ Αλ Ζουρ, που προκαλεί νέα διπλωματική κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, τουλάχιστον 62 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε και μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη: από την στιγμή που εξουδετερώθηκαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, άνοιξε ο δρόμος για να προελάσουν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους και να καταλάβουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο πολιορκούσαν μέχρι χθες. Ωστόσο, εκπρόσωπος του συριακού στρατού δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και τελικά απέκρουσαν την επίθεση των τζιχαντιστών.

Ο συνασπισμός των συμμάχων, υπό αμερικανική διοίκηση, παραδέχθηκε τις ευθύνες του. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου εξέφρασε τη λύπη του «για ενδεχόμενο λάθος και ιδιαίτερα για τις ανθρώπινες απώλειες». Όμως το επεισόδιο δεν τελειώνει εδώ. Λίγο αργότερα η Ρωσία, η οποία από κοινού με τις ΗΠΑ δρομολόγησε την τελευταία εκεχειρία για τη Συρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να επιληφθεί του ζητήματος. Λίγες ώρες πριν, άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή, λόγω διαφωνιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για τους περαιτέρω χειρισμούς στη συριακή κρίση.

«Κακός οιωνός» για την ειρήνευση

Αμερικανικές δυνάμεις στη Ράκκα της Συρίας

Όλα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για την εκεχειρία. Όταν μάλιστα η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι το «λάθος» της αεροπορικής επιδρομής μπορεί να ήταν προσχεδιασμένο. Συγκεκριμένα, ο Βιτάλι Τσούρκιν, επιτετραμμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα έθνη, δηλώνει τα εξής: «Είναι αξιοσημείωτο και, ειλικρινά, ύποπτο, ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν τη συγκεκριμένη στιγμή γι αυτήν την αεροπορική επιδρομή. Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ αποφασίζουν να βοηθήσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, προασπίζοντας το Ντέιρ Αλ Ζουρ, ενώ δεν είχαν κάνει τίποτα όταν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους προήλαυναν προς την Παλμύρα χωρίς να τους επιτεθεί κανείς από τη συμμαχία;».

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός των συγκεκριμένων στόχων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντέιρ Αλ Ζουρ είχε αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, που παρείχαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι οι επιδρομές σταμάτησαν αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος. Αλλά η Σαμάνθα Πάουερ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θέλησε να αφήσει αναπάντητες τις αιχμές της Μόσχας και του συναδέλφου της Βιτάλι Τσούρκιν, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει χτυπήσει ακόμη και νοσοκομεία ή λαϊκές αγορές στη Συρία, στην προσπάθειά της να πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. «Για μία και μόνη αεροπορική επιδρομή, για μία επίθεση η οποία κατά λάθος έπληξε, αν όντως έπληξε, τις δυνάμεις του καθεστώτος, για μία επίθεση, για την οποία παραδεχθήκαμε τις ευθύνες μας και είπαμε ότι θα ερευνήσουμε το ζήτημα- κάτι που δεν είχαν κάνει προηγουμένως για δικές τους αντίστοιχες επιθέσεις το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία- τώρα λοιπόν η Ρωσία ζητεί να συγκλιθεί άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Φανταστείτε πόσο συχνά θα είχαμε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν συναντιόμαστε κάθε φορά που το καθεστώς (Άσαντ) ή η Ρωσία χτυπούσαν ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο ή ένα λαϊκό συσσίτιο».

Επιδεικτική «αποχή» Τσούρκιν από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Υπονοούμενα για προσχεδιασμένη επίθεση αφήνει ο Βιτάλι Τσούρκιν

Τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεκλήθη το Σάββατο το βράδυ. Αλλά όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ο ρώσος επιτετραμμένος Τσούρκιν επέλεξε να αποχωρήσει για είκοσι λεπτά από την αίθουσα, σε μία προφανή εκδήλωση συμβολικής διαμαρτυρίας, και να εκθέσει τις απόψεις του στους δημοσιογράφους…