Ελληνικά
Giriş Tarihi : 09-05-2015 05:39   Güncelleme : 09-05-2015 05:39

ΕΧΙΝΟΣ-ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ-ΠΟΤΑΜΙ-ΧΑ

ΕΧΙΝΟΣ-ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ-ΠΟΤΑΜΙ-ΧΑ

Ενα μεγάλο μπράβο στον Σταύρο Θεοδωράκη τον πρόεδρο του Ποταμιού που είχε το θάρρος να καταγγείλει την προβοκάτσια που έγινε στον Εχίνο της Ξάνθης με την περιφορά του επιταφίου την Μ. Παρασκευή.
Επιτέλους ένα κόμμα πήρε ξεκάθαρη θέση για την Μειονότητα της Θράκης.

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να υποστηρίζεις την Μειονότητα.
Και εάν το κάνεις δέχεσαι επίθεση απο όλο το εθνικοπατριοτικοφασιστοναζιστικό μπλόκ.

Ενώ τα κόμματα του ντεμέκ συνταγματικού τόξου απλά σφυρίζουν αδιάφορα!!!

Νέα επίθεση στη Βουλή από τη Χ.Α. δέχθηκε  ο Πρόεδρος του Ποταμιού για τις αναφορές του σε εκπομπή γύρω από την Περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή στον Εχίνο.

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού, για το περιστατικό της περιφοράς του Επιταφίου στον Εχίνο Ξάνθης, αναφέρεται:

Για το Ποτάμι δεν είναι έκπληξη αλλά αντιθέτως αποτελεί τίτλο τιμής η επίθεση της Χρυσής Αυγής στις θέσεις του Ποταμιού για τη Θράκη. Αυτό τόνισε από την Καστοριά ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίθεση που δέχθηκε το Ποτάμι από το βήμα της Βουλής από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου να μη δειλιάζουν και να πάρουν θέση στα όσα εμφυλιοπολεμικά σχεδιάζουν κάποιοι στη Θράκη.

Η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

“Το Ποτάμι έχει ένα μέτωπο απέναντι στους φασίστες, τους Χρυσαυγίτες, τους ακροδεξιούς άρα η επίθεση που δεχόμαστε και σήμερα από τη Χρυσή Αυγή για τα όσα υποστηρίζουμε για τη συνύπαρξη των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων είναι για εμάς τίτλος τιμής και προκαλούμε τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση σε αυτή την επίθεση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τους φασίστες, δεν τους έχουμε φοβηθεί ποτέ και βέβαια δε θα κάνουμε πίσω επειδή κάποιοι με υπονοούμενα και με άλλες συμπεριφορές προσπαθούν να απειλήσουν το Ποτάμι. Εμείς παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για μία Ελλάδα πατριωτική που παράγει, που αναπτύσσεται, που μειώνει τις αντιθέσεις και που βλέπει με σιγουριά το ευρωπαϊκό της μέλλον. Είμαστε απέναντι, είμαστε αν θέλετε εχθροί με αυτούς που θέλουν μία Ελλάδα διχασμένη, μία Ελλάδα με κάποια τμήματα του πληθυσμού της απομονωμένα, μία Ελλάδα η οποία θα αναζητά προστάτες στους εθνικισμούς και στους ανθρώπους των παλιών ιδεολογιών. Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που δεν έχει διαχωρισμό και που σέβεται όλους τους πολίτες της είτε έχουν διαφορετικές θρησκείες είτε έχουν διαφορετικές απόψεις είτε έχουν διαφορετικές επιλογές ζωής. Προσέξτε. Αυτά τα πράγματα η Ευρώπη τα έχει λύσει. Παρουσιάζονται βέβαια διάφορα αγκάθια ανά εποχές. Η προοδευτική Ευρώπη όμως δίνει μία σιγουριά ότι μπορούμε ενωμένοι να παραμερίσουμε όλα αυτά τα λίγο ή πολύ φασιστόμουτρα”.

Νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αντιγόνη Λυμπεράκη απαντώντας στην επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής είπε μεταξύ άλλων:

“Η Χρυσή Αυγή πιστεύει σε εκκαθαρίσεις και δυστυχία, ενώ οι απόψεις που εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης προ ημερών έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα στους ανθρώπους που ζουν στη Θράκη, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς ενισχύοντας τη διάθεση για συνεργασία. Διάφορα φαιά έντυπα στην Αθήνα χάνουν την ψυχραιμία τους. Όσοι από εσάς έχετε την ηλικία να έχετε παιδικές αναμνήσεις από τους λόγους του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής θα νομίζατε ότι μεταφερθήκατε σε εκείνη τη φοβερή εποχή. Και μετά κοιτώντας γύρω σας κάνατε το σταυρό σας κυριολεκτικά και μεταφορικά λέγοντας τελικά δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, είμαστε στη Βουλή, στην Ελλάδα του 2015. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί, όλοι φαίνονται καταπληκτικοί εν συγκρίσει με όλες αυτές τις απόψεις που ακούσαμε”.

Θυμίζουμε ότι από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης είπε πει μεταξύ άλλων ότι “ο Πρόεδρος του Κόμματος που λέγεται Ποτάμι έγινε κήρυξ εθνικής μειοδοσίας”. Αναλογες δηλώσεις με αυτές της Χρυσής Αυγής έκανε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Χρυσοβελώνη.

Βέβαια σε αντίθεση με την αναμενόμενη επίθεση των Χρυσαυγιτών και άλλων ακροδεξιών, οι τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου έχουν προκαλέσει θετικές συζητήσεις ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους της περιοχής. Ειδικά η αναφορά ότι “Η Θράκη μπορεί να κινηθεί έξω από πάτρωνες” και δε χρειάζεται προστάτες, ούτε Τούρκους προστάτες, ούτε προστάτες με φουστανέλες που προσπαθούν για τη δική τους προβολή να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο κλίμα στην περιοχή.

“Χρειάζεται ηρεμία η περιοχή. Και χρειάζεται ν’ αφήσουμε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους να συνυπάρχουν και να δημιουργούν. Ό,τι άλλο είναι επικίνδυνο”, είπε επί λέξει ο επικεφαλής του Ποταμιού στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι είναι εθνικά επικίνδυνοι αυτοί που για να μαζέψουν λίγες ψήφους και χειροκρότημα από το ακροδεξιό ακροατήριο αδιαφορούν για τα αληθινά συμφέροντα της Ελλάδας. “Η χώρα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές από ακροδεξιούς και θερμοκέφαλους που μιλούσαν πάντα στο όνομα δήθεν της πατρίδας”, είπε κλείνοντας την συνομιλία του με τους δημοσιογράφους της Μακεδονίας.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση όσων είπε για τη Θράκη ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου τη Δευτέρα, 4 Μαίου:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κύριε Χατζηνικολάου θέλετε να σας πω μια μικρή ιστορία, επειδή επιμένετε; Θα σας την πω και αφορά τη Θράκη την οποία ξέρετε πολύ καλά σαν περιοχή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι η περιοχή της καταγωγής μου. Εκεί γεννήθηκα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί υπάρχει ένα χωριό. Αμιγώς μουσουλμανικό χωριό. Το ξέρουμε όλοι. Ο Εχίνος. Τον ξέρετε. Δηλαδή όταν λέμε αμιγώς εννοούμε 100% μουσουλμάνοι κάτοικοι. Ξέρετε τι έγινε τη Μεγάλη Παρασκευή; Έχετε πληροφορηθεί;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι έγινε για να δείτε πόσο επικίνδυνοι είναι μερικοί άνθρωποι και πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του.
Τη Μεγάλη Παρασκευή μαζεύτηκαν κάποιοι απόστρατοι αξιωματικοί από τις γύρω περιοχές, από την Ξάνθη, από την Κομοτηνή, από την Αλεξανδρούπολη, από τη Θεσσαλονίκη. Έστειλε ο κ. Καμμένος και μια μικρή δύναμη στρατιωτών του 4ουΣώματος, έστειλε και ένα τμήμα της μπάντας του 4ου Σώματος και πήραν το επιτάφιο από την εκκλησία που είναι έξω από το μουσουλμανικό χωριό και για πρώτη φορά έκαναν μαζί με τον επιτάφιο την περιφορά σε όλο το μουσουλμανικό χωριό.
Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ισορροπίες της περιοχής; Έγινε για πρώτη φορά και ευτυχώς που υπήρχαν κάποιοι προφανώς ψύχραιμοι και από την πλευρά των χριστιανών – στα γειτονικά χωριά μιλάω – και από την πλευρά των μουσουλμάνων. Ποια επίδειξη κάνεις όταν Παρασκευή έχεις ένα ένοπλο τμήμα, έχεις μια στρατιωτική μπάντα και έχεις απόστρατους αξιωματικούς να κάνουν ουσιαστικά παρέλαση μέσα σε ένα μουσουλμανικό χωριό;
Τι προσπαθείς να κάνεις; Προσπαθείς να ανάψεις ένα σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη και αυτός είναι ο κίνδυνος.  
Oφείλει μια απάντηση ο κόσμος της αριστεράς. Οφείλει μια απάντηση ο πατριώτης Έλληνας. Έχουμε μια χώρα η οποία κινείται με προσοχή όλο αυτό το διάστημα για να μην δημιουργήσουμε οποιοδήποτε εθνικό ζήτημα. Και υπάρχει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά που λέει ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή για το δικό μου προσωπικό καλό και για κανένα άλλο, γιατί βέβαια το ότι κάνεις τον επιτάφιο στο μουσουλμανικό χωριό το βράδυ, δεν σημαίνει ότι αλλάζεις τις πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Έτσι, για να είμαστε σοβαροί. Γιατί το κάνεις; Για να κάνεις μια επίδειξη δύναμης εσύ ως Υπουργός Αμύνης. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Και να σας πω κάτι. Το είχα πει στον κ. Τσίπρα. Είναι επικίνδυνες οι δηλώσεις του κ. Καμμένου στην Κύπρο. Δεν θα πω τίποτε άλλο. Δεν θέλω. Τα ξέρει και ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος. Τον συνάντησα και μιλήσαμε. Είναι επικίνδυνες οι δηλώσεις του κ. Καμμένου στην Κύπρο, όταν πάει να υπάρξει μια άλφα συνεννόηση.
Και βεβαίως η λειτουργία στην εκκλησία είναι λειτουργία στην εκκλησία. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για το ότι κάποιος προσπαθεί να ασκήσει εθνική πολιτική.
(….)
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν υπάρχει έστω και μια οικογένεια χριστιανών, έχει δικαίωμα και εκείνη να ζήσει την ατμόσφαιρα του Πάσχα στο χωριό της.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κ. Χατζηνικολάου. Έχετε απόλυτο δίκιο. Το λέω ως ενδεικτικό των κινδύνων, των μικρών κινδύνων που επιφυλάσσουν τέτοιες εθνικιστικές πολιτικές.
Δεν μιλάμε γιατί λειτουργεί η εκκλησία. Οι εκκλησίες είναι για να λειτουργούν, έστω και με έναν πιστό, μια εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν επικοινωνιακά παιχνίδια για να μαζέψουν κάποια ψηφαλάκια εις βάρος του ελληνικού λαού. Εις βάρος των μουσουλμάνων και των χριστιανών της Θράκης. Γι’ αυτό μιλάμε.
(….)
Θα θα μου αναγνωρίσετε ότι δεν είμαι επιπόλαιος στη δημοσιογραφική μου έρευνα. Το ψάξαμε, μιλήσαμε με Χριστιανούς στην Ξάνθη και μας είπαν πώς είναι τα περιστατικά. Και να σας πω κάτι; Οι χριστιανοί της Ξάνθης μας είπαν να το θέσουμε το θέμα, γιατί εγώ ζήτησα την άποψή τους.
(…)
Ν.Χατζηνικολάου:Δεκάδες τα σχόλιά σας στο twitter, επιλέγω ένα. Μου γράφει εδώ ο φίλος: «Πειράχτηκε ο Σταύρος που έγινε περιφορά στον Εχίνο. Ότι πάει ο Τούρκος πρόξενος στα τζαμιά μαζί με τους ψευτομουφτήδες παρεμβαίνοντας ωμά στα εσωτερικά μας δεν τον πειράζει;».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα κάτι πριν: Ότι το Ποτάμι έχει πολύ μεγάλη δύναμη όπως ξέρετε στην περιοχή, πήραμε 12% στον νομό. Προσπαθεί μέσα από τους φίλους τους και του Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς να δώσει ένα μήνυμα, ότι αυτή η περιοχή μπορεί να κινηθεί έξω από πάτρωνες, είτε από τη μια μεριά είτε από την άλλη. Δε χρειάζεται προστάτες η περιοχή, ούτε Τούρκους προστάτες ούτε προστάτες άλλους με φουστανέλες που προσπαθούν να δημιουργήσουν για εντυπώσεις, ένα κλίμα για κάποιες ώρες.
Χρειάζεται ηρεμία η περιοχή. και χρειάζεται ν’ αφήσουμε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους να συνυπάρχουν και να δημιουργούν. Ό,τι άλλο είναι επικίνδυνο. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.
(…)