Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-01-2015 10:27   Güncelleme : 13-01-2015 10:27

Νέο αντιβιοτικό μετά από 30 χρόνια!

Νέο αντιβιοτικό μετά από 30 χρόνια!

Ένα νέο, σούπερ αντιβιοτικό, το οποίο μπορεί να σκοτώσει τα περισσότερα υπερ- βακτήρια, βρήκαν οι επιστήμονες… στο χώμα! Με το νέο αντιβιοτικό πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τους «όρους του παιγνιδιού» στην παγκόσμια απειλή των υπερ-βακτηρίων, τα οποία απειλούν να μας στείλουν πίσω στο μεσαίωνα. Μετά λοιπόν, από μια ξηρασία 30 ετών, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι βρήκαν το όπλο για να μην ξαναγίνουν οι απλές λοιμώξεις επικίνδυνες για την υγεία μας!

Στις πρώτες δοκιμές, το νέο φάρμακο θεράπευσε λοιμώξεις που θα ήταν θανατηφόρες, ειδικά αυτές που αφορούσαν και την καρδιά μας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο αντιβιοτικό στο μέλλον θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, που γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Καναδός ειδικός στον τομέα των αντιβιοτικών Gerard Wright, δήλωσε σε συνοδευτικό άρθρο της έρευνας ότι «στον τομέα μας που είναι τόσο δύσκολος και επικίνδυνος, η νέα έρευνα προσφέρει ελπίδα για να δώσουμε μια λύση στην κρίση των αντιβιοτικών». Φυσικά, να συμπληρώσουμε εμείς, ότι όπως και με τα προηγούμενα αντιβιοτικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερχρήσης και της τελικής αχρήστευσης ακόμα και ενός νέου ισχυρού αντιβιοτικού. Η σωστή χρήση των αντιβιοτικών θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε νέας στρατηγικής στον πόλεμο κατά των υπερ-βακτηρίων.

 

Η ανακάλυψη και το νέο αντιβιοτικό

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature», έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον Κιμ Λιούις, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης και συνιδρυτή της εταιρείας φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας NovoBiotic Pharmaceuticals, η οποία απέκτησε τη σχετική εμπορική πατέντα για το νέο αντιβιοτικό.

Το νέο αντιβιοτικό ανήκει σε μια νέα κατηγορία δραστικών ουσιών, που εξοντώνουν τα βακτήρια καταστρέφοντας τα περιβλήματα (μεμβράνες) των κυττάρων τους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα περάσουν πάνω από 30 χρόνια χρήσης του νέου φαρμάκου, εωσότου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αποκτήσουν αντιστάσεις εναντίον του.

Το αντιβιοτικό, η τειχοβακτίνη, που ανακαλύφθηκε σε δείγμα χώματος, μπορεί να θεραπεύσει σοβαρές λοιμώξεις, όπως το MRSA, χωρίς να συναντήσει αντίσταση και χωρίς τοξικές παρενέργειες, όπως έδειξαν τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια. Το νέο αντιβιοτικό ήταν εξίσου αποτελεσματικό -αν όχι περισσότερο- με τη βανκομυκίνη, το ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής για τους γιατρούς.

Εντός της επόμενης διετίας θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του νέου αντιβιοτικού. Οι ερευνητές αισιοδοξούν πολύ ότι το νέο αντιβιοτικό δεν θα αποδειχθεί τελικά τοξικό στους ανθρώπους. Αν όλα πάνε καλά, το νέο αντιβιοτικό αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα νοσοκομεία σε περίπου 5 χρόνια και πιθανώς αρχικά θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και όχι σε χάπι, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρίας.

Περίπου 30 χρόνια είχαμε να δούμε νέο αντιβιοτικό, συγκεκριμένα από το 1987. Τα τελευταία χρόνια η ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε αυτά εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την ιατρική κοινότητα. Οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, όπως από το σούπερ-βακτήριο MRSA και τη φυματίωση, σκοτώνουν πλέον περίπου 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, γι' αυτό οι γιατροί επείγονται για νέα φάρμακα, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όπως έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Κάμερον.

 

Βρέθηκε στο χώμα!

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μικροσκοπική συσκευή (iChip), με την οποία απομόνωσαν και καλλιέργησαν μικρόβια που πήραν από το χώμα και τα οποία εκκρίνουν τα δικά τους αντιβιοτικά. Η πρωτοτυπία είναι ότι το iChip προσομοιώνει το φυσικό περιβάλλον των μικροβίων πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο έως τώρα.

Ενώ το χώμα βρίθει βακτηρίων και μυκήτων, μόνο το 1% είχε καταστεί εφικτό να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο μέχρι σήμερα, ώστε να αξιοποιηθούν για τυχόν νέα αντιβιοτικά. Όμως χάρη στη νέα μέθοδο αυτό το ποσοστό μπορεί να φθάσει στο 50%. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τελικά το iChip θα αποδειχτεί πιο πολύτιμο και από το νέο αντιβιοτικό, καθώς μπορεί να επιτρέψει την ανακάλυψη πολλών νέου τύπου αντιβιοτικών στο μέλλον.

Το μόνο μειονέκτημα του νέου αντιβιοτικού είναι ότι φαίνεται να «δουλεύει» σε βακτήρια «θετικά κατά Γκραμ» (όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, ο στρεπτόκοκκος και το μυκοβακτήριο της φυματίωσης), αλλά όχι σε «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο (E.coli) και η κλεμπσιέλλα.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί, μετά από πολύ καιρό ένα νέο αντιβιοτικό στην αγορά, το οποίο θα συνοδευτεί και από συνεπή χρήση στο πλαίσιο μιας νέας νοοτροπίας απέναντι στα φάρμακα, εκ μέρους των κυβερνήσεων, των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και των πολιτών. Ακόμη όμως οι ελπίδες μας διαψευστούν, οι επιστήμονες θα έχουν μια νέα τεχνολογία, το iChip στα χέρια τους, για την αναζήτηση νέων θεραπειών. Μια καλή μέρα για την επιστήμη λοιπόν!

Του Γιώργου Καλλίνη

AdminAdmin