Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-03-2022 11:31

Μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Μία κλεφτή ματιά στα σχέδια που έχει στη φαρέτρα του το κυβερνητικό επιτελείο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αρκούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις. «Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις». Πρόσθεσε όμως ότι «ακολουθούν και άλλα μέτρα». Απαντώντας στο ρητορικό του ερώτημα, «ποια είναι αυτά;», είπε πως μεταξύ άλλων είναι και η «αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μάιου», ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει, αφήνοντας πάλι στα «σκοτάδια» τους πολίτες που τραβούν την ανηφόρα της ακρίβειας. «Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες», υποστήριξε.

Σε αυτό το σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα είπε πως «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα» και ξεκαθάρισε πως προτιμά τις δυνατότητές του να τις κατευθύνει «σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Ενώ και για τα μέτρα έναντι της ενεργειακής κρίσης επανέλαβε ότι «τα μέτρα που πήραμε ήταν κατά κανόνα στοχευμένα»

Την άγνωστη... προς το παρόν, αύξηση του κατώτατου μισθού την αναμασούμε αρκετούς μήνες, την μηδαμινή στήριξη απέναντι στην ακρίβεια των καυσίμων και της ενέργειας την βιώνουμε. Πάμε και στην κλεφτή ματιά που μας επέτρεψε ο πρωθυπουργός. «Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας, έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές», υπογράμμισε και επεσήμανε πως: «οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».

Καλύτερη εικόνα για αυτή την προοπτική μας έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την τηλεοπτική του παρουσία στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο κ. Γεραπετρίτης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα αφορά το σύνολο των προϊόντων. «Yπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει πως εάν τελικά υλοποιηθεί, οι τιμές σε κάποια λιγοστά βασικά προϊόντα-πρώτης ανάγκης είτε θα συγκρατηθούν, είτε θα παρουσίασουν καθίζηση, ενώ τα υπόλοιπα θα αφεθούν στη μοίρα τους. Αυτό σημαίνει ότι καταναλωτές που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν θα μπορούν να γεμίσουν το «καλάθι της νοικοκυράς». Θα περιορίζονται στην περατζάδα μπροστά από τα καλογυαλισμένα ράφια και βιτρίνες των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και στους εμπορικούς δρόμους. Οι περισσότεροι πολίτες κάνουν βόλτες για να ξεσκάσουν βλέποντας τις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά θα φτάσουν στο ταμείο.

https://www.zougla.gr/money/agores/article/stoxevmeni-miosi-fpa-se-vasika-trofima

LMLM