Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-03-2022 09:45   Güncelleme : 14-03-2022 09:45

Μητσοτάκης- Ερντογάν ρίχνουν τους τόνους

Μητσοτάκης- Ερντογάν ρίχνουν τους τόνους

Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και «προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως θα καταβληθεί μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα.

Πηγές που γνωρίζουν τα όσα ειπώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάμερες έλεγαν ότι «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».

Στη συνάντηση των κυρίων Ερντογάν και Μητσοτάκη δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα οι δύο άνδρες να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, καθώς Ελλάδα και Τουρκία έχουν ευάριθμες κοινότητες στη Μαριούπολη, την Οδησσό και αλλού στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το πέμπτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρώντο φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε, επιπλέον, να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών», έλεγαν κυβερνητικές πηγές αξιολογώντας τα αποτελέσματα του τετ α τετ μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν, πριν από το γεύμα είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε στον πρωθυπουργό της χώρας μας τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, όμως σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα, το οποίο υποδήλωνε και η απουσία της... γραβάτας, γεγονός που σχολιάστηκε και από τις δύο πλευρές.

Πλούσια ήταν η ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το μεσημέρι της Κυριακής (13.03.2022) ενώ λίγο αργότερα το γεύμα που απόλαυσαν ήταν επίσης...πλούσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε και...ντολμαδάκια.

Οι δύο ηγέτες έφαγαν μελιτζάνες, λαβράκι, λακέρδα, ντολαμδάκια και χαλβά από στραγάλι.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, είναι πιθανό να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το φθινόπωρο, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιούλιο.

LMLM