Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-02-2022 13:35   Güncelleme : 25-02-2022 13:35

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δεν είμαι ο μόνος που έχει μιλήσει γι' αυτό, σίγουρα όμως καλό είναι να το υπενθυμίσουμε.

Το 1962, η Σοβιετική Ένωση, επωφελούμενη του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Κάστρο στην Κούβα,αποπειράθηκε να στήσει βάση πυρηνικών πυραύλων στη χώρα αυτή.

Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζων Κένεντι υπήρξε έντονη και σαφέστατη: δήλωσε ορθά-κοφτά, πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο.

Ακολούθησε ένα μπρα ντε φερ κι ένας πόλεμος εντυπώσεων εν μέσω έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Την ύστατη στιγμή ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Κρουτσώβ έκανε πίσω και τα σοβιετικά πλοία ανέκρουσαν πρύμνα μερικές δεκάδες μίλια από τις ακτές της Κούβας. Και σοβιετικοί πύραυλοι ουδέποτε εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Ανάλογης σαφήνειας με αυτή του Τζων Κένεντι ήταν οι αντιδράσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν δήλωσε ορθά-κοφτά πως δε θα ανεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το επιχείρημά του ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό του Τζων Κένεντι: ότι δεν είναι δυνατόν οι πύραυλοι μέσης εμβέλειας του ΝΑΤΟ να απειλούν τις ρωσικές πόλεις.

Σε αντίθεση όμως με τη σοβιετική ηγεσία το 1962 οι δυτικοί έγραψαν τις προειδοποιήσεις του Πούτιν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Οι δε προσπάθειες διαμεσολάβησης των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία, καθώς, αφ' ενός οι δυο ηγέτες υπερτίμησαν τη σημασία που δίνει ο Πούτιν στις οικονομικές κυρώσεις, αφ' ετέρου δεν είχαν την απαραίτητη αξιοπιστία -καθ' όσον η Γαλλία και η Γερμανία είχαν πρωτοστατήσει στην ανατροπή του modus vivendi μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014- για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πόλεμος ξεκίνησε κι η πόρτα του τρελοκομείου άνοιξε. Κι όταν ανοίγει η πόρτα του τρελοκομείου, κανείς δε μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.

Γιάννης Χρυσοβέργης

LMLM