Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-01-2022 09:56   Güncelleme : 20-01-2022 09:56

ΕΞ' ΥΠΑΡΧΗΣ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ EAST MED

ΕΞ' ΥΠΑΡΧΗΣ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ EAST MED

Συνέντευξη στον κυπριακό ραδιοσταθμό Astra 92,8 και τον Neophytos Neophytou

✅- Εδώ και χρόνια πολλοί προειδοποιούσαμε ότι είναι ανέφικτη η κατασκευή του φαραωνικού αγωγού EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

✅- Η κατασκευή του θα ήταν πανάκριβη. Τυχόν λειτουργία του θα ήταν περιβαλλοντικά επικίνδυνη. Το προϊόν του, φυσικό αέριο, σε λίγα χρόνια θα είναι ανεπιθύμητο στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ έχει αποφασίσει μετά το 2050 να μην χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

✅- Κυρίως όμως είχε ανομολόγητο στόχο να αποκλείσει την Τουρκία από τις ενεργειακές πηγές και συνεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την ίδια, αλλά και άλλους ισχυρούς παίκτες της περιοχής.

✅- Στην συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον EastMed, η Τουρκία απάντησε με την σύναψη του τουρκο-λιβυκού Συμφώνου. Και έστειλε το ερευνητικό πλοίο "Ορούτς Ρέϊς" για να το εφαρμόσει επί του πεδίου.

✅ - Οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου προσπάθησαν να υποκαταστήσουν την λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, με τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

✅- Με την υπογραφή για τον EastMed και την μεγάλη δημοσιότητα που έδωσαν, θέλησαν να δείξουν στο εσωτερικό τους ότι κάνουν κάτι, και να το αξιοποιήσουν πολιτικά στο εσωτερικό των χωρών τους.

✅- Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που θεωρούν ότι είναι ανέφικτος και ασύμφορος ο αγωγός. Ήδη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δηλώσεις αξιωματούχων της, δηλώνει ότι δεν θα εντάξει στα χρηματοδοτούμενα έργα την κατασκευή του αγωγού, καθώς είναι αντίθετος με την ενεργειακή πολιτική της.

✅- Πολύ πρόσφατα, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, TOTAL, Exxon Mobil κ.α, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κρήτη. Αυτό οφείλεται, και στο ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι επικερδή, αλλά και στο ότι δεν είναι αποσαφηνισμένες οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής.

✅- Μόνο με ενεργειακή συνεργασία όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, μπορούν να λυθούν τα θέματα αυτά. Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για μια Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, για θέματα ασφάλειας στην περιοχή, ενεργειακή συνεργασία και οριοθέτηση των ΑΟΖ, πρέπει να αξιοποιηθεί.

                    
                    
                                       
                   
                                        
                   
                  </div>
                  
                  <div class= LMLM