Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-11-2021 09:47   Güncelleme : 18-11-2021 09:47

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα για την πανδημία

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσω του τηλεοπτικού του μηνύματος, που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θα μεταδοθεί προς το απόγευμα, να κάνει μια διπλή προβολή.


Τα μηνύματα
O Kυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο κατά του νέου κύματος κορωνοϊού. Αναμένεται να επαναλάβει ότι για την επίτευξη του στόχου της αναχαίτισης του, δεν θα επιβληθούν ούτε lockdown αλλά ούτε και νέα μέτρα.


Αντίθετα με ρητές αναφορές, προς γνώση και συμμόρφωση όλων όσοι δείχνουν να το λησμονούν, θα επισημάνει ότι οι προκαθορισμένοι πυλώνες του είναι η αύξηση των εμβολιασμών, η εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με το επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου της τήρησής τους και η αδιάλειπτη θωράκιση του ΕΣΥ μέσα και δυναμικό.

Θα εξηγήσει ότι με την επιλογή να μείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνία μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως για παράδειγμα στον κλάδο της εστίασης, υπέρ του οποίου, και μέσω διαφορετικών προγραμμάτων, έχουν κινητοποιηθεί πόροι 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εστίαση δε, όπως έγκαιρα έγραφε από το CNN Greece, αποτέλεσε ενδεικτικό παράδειγμα της κυβερνητικής βούλησης να μην επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ενόψει των εορτών, όπως εισηγούντο προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη οι ειδικοί.

Στον αντίποδα όμως ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ξεκάθαρος προς τους πολίτες που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος από το Λονδίνο έβαλε πάγο στα σενάρια για την υιοθέτηση μοντέλου ολικής καραντίνας για αυτήν την κατηγορία, θα μιλήσει όμως στους ανεμβολίαστους με ανοιχτά χαρτιά. Και θα δείξει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, θα διατηρήσει το πλαίσιο των περιορισμών που ισχύουν στην καθημερινότητα τους και κατά την περίοδο των εορτών. Με άλλα λόγια ρεβεγιόν κατ’οίκον και πραγματοποίηση αγορών μόνο με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Η τρίτη δόση
Ένας από τους κεντρικούς άξονες στην παρέμβαση του πρωθυπουργού θα στοχεύει στην ενθάρρυνση των πολιτών άνω των 65 ετών να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική τους κάλυψη με την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης. Θα δώσει έμφαση στην επιστημονική σύσταση για τη θεμελιώδη σημασία της τρίτης δόσης στην πληρότητα της ατομικής θωράκισης των ευάλωτων συμπολιτών μας, έναντι της Covid-19.

Στο καλεντάρι μάλιστα της επιχείρησης «Ελευθερία» η 18η Νοεμβρίου έχει μαρκαριστεί ως το ορόσημο για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες που έχουν κλείσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους για την δόση-booster, αμέσως μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο.

Ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται η παρότρυνση της πολιτείας να συνοδευτεί από την καθιέρωση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της. Από την άλλη δεν είχε οριστικοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εάν η χορήγηση της τρίτης δόσης να συνδέεται με κάποιας μορφής προνόμια. Σε αυτό το πεδίο όμως κατά πληροφορίες θα αναφερθεί στην πανευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να μπει ημερομηνία λήξης στην εγκυρότητα της «ελευθέρας» για την πρόσβαση σε αμιγείς χώρους.

Οι εφεδρείες στο ΕΣΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στην τάση μεγέθυνσης που καταγράφουν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα μέσα σε δύο εβδομάδες κλείστηκαν 292.000 ραντεβού μόνο για την πρώτη δόση και 105.000 για την αναμνηστική δόση.

Επιπλέον το τελευταίο εικοσιτετράωρο χορηγήθηκαν 18.000 πρώτες δόσεις εμβολίων και 45.600 για την τρίτη δόση. Αριθμητικά μεγέθη τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση, αντανακλούν τον θετικό αντίκτυπο της στρατηγικής που ακολουθείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του θα αναφερθεί στη σύνδεση των εμβολιασμών με την αποτελεσματική αναχαίτιση του κορωνοϊού και συνεπακόλουθα με την αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να κάνει ειδική μνεία στα στοιχεία που αποδεικνύουν τη ισχυρή στήριξη του ΕΣΥ μέσα από την αύξηση κλινών covid αλλά και την ενεργοποίηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Θα ευχαριστήσει όσους ιδιώτες γιατρούς εθελοντικά εντάχθηκαν στο σύστημα των εφημεριών του συστήματος υγείας και θα υπενθυμίσει ότι όσοι αρνηθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της επίταξης των υπηρεσιών τους

Το ράπισμα για τα «όχι»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα αναμένεται να αναφερθεί και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισημάνει δηκτικά το γεγονός, ότι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πανδημίας.

Θα διατυπώσει κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υγειονομική κρίση λέγοντας «όχι» σε κάθε μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα στηλιτεύσει δε, την σπουδή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει την απάντηση του, στο μήνυμα του πρωθυπουργού, προτού αυτό ανακοινωθεί επισήμως.

LMLM