Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-11-2021 12:16   Güncelleme : 03-11-2021 12:16

Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 - Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 - Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», το οποίο εκσυγχρονίζει το πλαίσιο για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης από τους 
Στη Βουλή πηγαίνει προς ψήφιση σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους νέους 17 ετών να συμμετέχουν κανονικά στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για έκδοση άδειας για όχημα τύπου Β, η οποία καλύπτει όλα τα επιβατικά ΙΧ.
Μέχρι πάντως να γίνουν 18 οι νέοι με δίπλωμα οδήγησης δεν θα επιτρέπεται να βγουν εκτός Περιφέρειας που κατοικούν. Θα πρέπει δηλαδή να κινούνται οδηγώντας αυστηρά στο πλαίσιο της περιφερειακής τους ενότητας.

Με την προώθηση του παρόντος σχεδίου νόμου, και ειδικότερα με το μέρος Β’ αυτού, επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Επιχειρείται, επίσης, ο καθορισμός ενός συστήματος ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Με το μέρος Γ’ του σχεδίου νόμου εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη ρυθμίσεις που αποσκοπούν, αφενός, στη δημιουργία ενός σαφούς και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου το οποίο θα διέπει τον τρόπο καθορισμού προϋποθέσεων και διαδικασίας χαρακτηρισμού οχημάτων ως ιστορικού ενδιαφέροντος και, αφετέρου, στη βέλτιστη προσαρμογή του νέου νομικού πλαισίου στην σύγχρονη πραγματικότητα.