Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-09-2021 11:16   Güncelleme : 29-09-2021 11:16

Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση

Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αξιολογεί ένα αναμνηστικό εμβόλιο Moderna. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλαβε μια τρίτη ένεση COVID σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ενίσχυση των πολιτών τους, ακόμη και όταν η συμμετοχή στον εμβολιασμό καθυστερεί σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Πιο αναλυτικά ,ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης της εταιρίας Moderna για την έγκριση της χορήγησης ενισχυτικής τρίτης δόσης για το εμβόλιο Spikevax της εταιρίας. Ωστόσο ο οργανισμός υπενθυμίζει την πρόσφατη τεχνική του έκθεση βάσει της οποίας κρίνει πως επί του παρόντος δεν επείγει η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αν και πρέπει να εξετάζεται για ευάλωτες ομάδες.

Η ενισχυτική δόση που προτείνει η εταιρία θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα 12 ετών και άνω. Η φιλοσοφία των ενισχυτικών δόσεων είναι πως θα δίδεται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα ώστε να αποκαθίσταται τυχόν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.


Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP) θα προχωρήσει σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που κατέθεσε η Moderna, και τα οποία περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα εν εξελίξει κλινικών δοκιμών.

Όπως πάντως υπενθυμίζει ο ΕΜΑ σε σχετική ανακοίνωση, ήδη τόσο ο εν λόγω οργανισμός όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) είχαν στις αρχές Σεπτεμβρίου κρίνει πως αν και δεν επείγει η χορήγηση επιπρόσθετων δόσεων για τον ευρύτερο πληθυσμό, το ενδεχόμενο τρίτης δόσης πρέπει ήδη να εξετάζεται για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, προστίθεται, αν και ο ΕΜΑ και το ECDC δεν θεωρούν πως επείγει η χορήγηση επιπρόσθετης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο ΕΜΑ εξετάζει την αίτηση της Moderna για να διασφαλίσει πως υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την χορήγηση τρίτης δόσης αν τελικά αυτό χρειαστεί.

Ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει ακόμα τη θέση πως εναπόκειται στις αρμόδιες ομάδες ειδικών σε εθνικό επίπεδο να καθοδηγήσουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε σχέση με αποφάσεις για τα εμβολιαστικά προγράμματα της κάθε χώρας.

Όπως σημειώνεται, τα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε προκαταρκτικούς σχεδιασμούς ενόσω ο ΕΜΑ εξετάζει τα στοιχεία. Και ήδη αυτό συμβαίνει σε πολλά κράτη μέλη που χορηγούν ήδη Τρίτη δόση.