Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-08-2021 09:39   Güncelleme : 21-08-2021 09:39

Κορονοϊός: Νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη

Κορονοϊός: Νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη

Όπως έχει γίνει γνωστό, μια σειρά από νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση για να γνωρίζουν οι πολίτες αναλυτικά τι έχουν να περιμένουν το φθινόπωρο, σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να πουν «ναι» στο εμβόλιο.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και με το εμβόλιο να αποτελεί το βασικό «όπλο» στον πόλεμο κατά της πανδημίας κορονοιού, η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να πουν «ναι» στον εμβολιασμό, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των μέτρων και των αντικινήτρων για τους ανεμβολίαστους.


Την ώρα που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ξανά μεγάλη και οι νοσηλείες αυξάνονται, ειδικά στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ΣΚΑΪ»... πυρήνας των μέτρων της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, από το φθινόπωρο, θα είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση καθώς στόχος είναι η ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, επανέρχεται, όπως φαίνεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ» χαρακτήριζαν «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου της μάσκας παντού, ενώ επιβεβαίωναν και τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.


Όσον αφορά στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ .

Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα.

Όσον αφορά στον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων. (Ουσιαστικά αφορά δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται). Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Αναλυτικότερα, τα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα είτε την Τρίτη (24/08) είτε την Πέμπτη (26/08) με την εφαρμογή τους να τοποθετείται στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να αποκλείεται η έναρξη εφαρμογής τους λίγες μέρες νωρίτερα.

dikaiologitika