DÜNYA
Giriş Tarihi : 18-08-2022 09:57   Güncelleme : 22-08-2022 00:45

Erdoğan,Guterres ve Zelensky görüşecek

Erdoğan,Guterres ve Zelensky görüşecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres gün içinde Ukrayna'da bir araya gelecek.

Üçlü görüşmede Ukrayna'dan tahıl ihracatı ve Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik endişeler üzerinde durulacak. 

Erdoğan, Zelensky ve Guterres, Lviv kentinde düzenlenecek görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle savaşın başlamasından bu yana Zelensky ile ilk kez yüz yüze görüşme yapacak. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkilerini Zelensky ile birlikte tüm veçheleriyle değerlendirecek. 


Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.

Ukrayna: Tahıl ihracatı geçen seneye oranla yarı yarıya düştü
Ukrayna tahıl anlaşmasından bu yana en büyük yüklemeyi yapacak: 70 bin ton
Guterres ise Lviv'deki görüşmenin ardından cuma günü Karadeniz'in Odesa limanını ziyaret edecek. Guterres, BM arabuluculuğunda yapılan tahıl ihracatı anlaşması kapsamında tahılların ihraç edildiği Odesa'da incelemelerde bulunacak. 

Guterres cumartesi günü ise İstanbul'daki Rus, Ukraynalı, Türk yetkililerden ve BM görevlilerinden oluşan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne gidecek. 

Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapanan Karadeniz limanları geçtiğimiz ay BM ve Türkiye arabuluculuğunda tahıl ihracatı için açılmıştı.

AdminAdmin