Ελληνικά
Giriş Tarihi : 15-07-2021 13:12   Güncelleme : 15-07-2021 13:12

Νέα μέτρα για ταξίδι με το πλοίο: Έλεγχος Εγκυρότητας Πιστοποιητικών

Νέα μέτρα για ταξίδι με το πλοίο: Έλεγχος Εγκυρότητας Πιστοποιητικών

Νέα μέτρα για ταξίδι με το πλοίο με το Λιμενικό Σώμα να ελέγχει τα έντυπα και απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι επιβάτες στη μάχη κατά του κορονοϊού. Μιάμιση ώρα πριν από την αναχώρηση των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά οι επιβάτες.

Νέα μέτρα εφαρμόζονται από σήμερα Πέμπτη (15/07) στα ταξίδια με τα πλοία, καθώς από το πρωί τον έλεγχο στα έντυπα εμβολιασμού και στα τεστ κάνουν άνδρες του λιμενικού σώματος.


Με βάση τα νέα δεδομένα, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν πρέπει να είναι στο λιμάνι τουλάχιστον 1,5 νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου και αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές στον Πειραιά.

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξουν και νέα μέτρα για το ταξίδι με πλοίο, όπως ζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι, με τεστ και στα νησιά για την επιστροφή. Ακόμη όμως δεν είναι ξεκάθαρο.

Στο Λιμενικό ο έλεγχος για την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, έτσι θα ταξιδεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι
Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν, όπως αναφέρθηκε, από την Πέμπτη (15/07), τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με την ηγεσία του Λιμενικού.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, η απόφασή αυτή διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και κατά συνέπεια τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών.


Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, ζήτησε τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία:

«Ζητώ τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία. Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου. Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι».


Τα μέτρα επιβίβασης σε πλοία


Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19, τα ταξίδια με πλοίο απαιτούν συγκεκριμένα έγγραφα κατά την επιβίβαση τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Για την επιβίβαση οι επιβάτες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ακόμα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).


Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι' αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Από τα ανωτέρω εξαιρούνται, πάντως, οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει υποχρεωτική η μάσκα.