Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-06-2021 13:32   Güncelleme : 29-06-2021 13:35

Μετάλλαξη Δέλτα: η μετάδοση σε πέντε δευτερόλεπτα χωρίς επαφή

Μετάλλαξη Δέλτα: η μετάδοση σε πέντε δευτερόλεπτα χωρίς επαφή

Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και χωρίς επαφή μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευματολογίας Νίκο Τζανάκη.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού φαίνεται να είναι η πιο μεταδοτική από όσους έχουν απομονωθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.


Η ταχύτητα της διάδοσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που εκτιμάται ότι θα στοχεύει τους ανεμβολίαστους και στις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων αναγκάζει πολλές χώρες να λάβουν νέα μέτρα.

Η Υπηρεσία Υγείας της Αυστραλίας προέβαλε ένα βίντεο που δείχνει δύο άτομα να ψωνίζουν σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ.

Πέρασαν ο ένας δίπλα από τον άλλον γρήγορα, χωρίς να έχουν επαφή.

Επιστήμονες επισημαίνουν πως ο ιός θα είχε παραμείνει στον αέρα αρκετό καιρό για να κολλήσει τον κορονοϊό με μία ανάσα.

«Μεταδίδεται ακαριαία» - «Καμπανάκι» από τον Τζανάκη

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης,  αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και τόνισε ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.


Σε ότι αφορά την κάρτα ελευθερίας για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.