Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-06-2021 11:16   Güncelleme : 18-06-2021 11:16

'Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών'

'Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών'

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδική είναι η επιτροπή»: το σχόλιο αυτό έκανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για τις οδηγίες του εμβολιασμού με AstraZeneca.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα μέλη της επιτροπής, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισε ο ίδιος αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε «το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει».

Ο κ. Κικίλιας είπε πως σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί.

Αναφερόμενος στο AstraZeneca και τη δεύτερη δόση έκανε λόγο για «επικοινωνιακό χαμό» και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα πήγαν κανονικά στο ραντεβού τους τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον.

Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είπε ότι, «οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι, «εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα
Σχολιάζοντας το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας είπε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως.
«Θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα» είπε ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στις όποιες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει αποφάσεις.

Ωστόσο, είπε πως το θέμα θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις.
Απέρριψε, ωστόσο, τον όρο «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, λέγοντας ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα».

«Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως:

Ερωτηθείς σχετικά με τη διάθεση των self test, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει αλλά κάποιοι σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους.

Χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.