Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-05-2021 12:36   Güncelleme : 06-05-2021 12:36

Έπλεναν και ξαναχρησιμοποιούσαν τις μπατονέτες για τα τεστ κορονοϊού

Έπλεναν και ξαναχρησιμοποιούσαν τις μπατονέτες για τα τεστ κορονοϊού

Σε αποκάλυψη σοκ προέβησαν οι αρχές της Ινδονησίας καθώς αρκετοί υπάλληλοι μιας φαρμακευτικής εταιρείας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έπλεναν και μεταπωλούσαν χρησιμοποιημένα κιτ ρινικού επιχρίσματος (σ.σ μπατονέτες) που προορίζονταν για τεστ κορονοϊού στο διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία.


Υπολογίζεται ότι έχρι και 9.000 επιβάτες μπορεί να έχουν πέσει θύματα αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης για την υγεία τους κομπίνας.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να έχουν αρνητικό τεστ Covid αν θέλουν να πετάξουν και το αεροδρόμιο προσφέρει την επιλογή να κάνουν το τεστ επιτόπου. Οι αρχές του αεροδρομίου είχαν χρησιμοποιήσει τα κιτ για rapid τεστ αντιγόνου που παρέχονται από την Kimia Farma, με την κρατική εταιρεία να αντιμετωπίζει πιθανή αγωγή από την πλευρά των ανυποψίαστων ταξιδιωτών.

Για να αποκαλυφθεί η παρανομία η αστυνομία έστειλε έναν κρυφό αξιωματικό να εμφανιστεί ως επιβάτης την περασμένη εβδομάδα, μετά από παράπονα από επιβάτες ότι είχαν λάβει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Οταν έγινε ο έλεγχος και έλαβε θετικό αποτέλεσμα, άλλοι αξιωματικοί εισέβαλαν στο χώρο των τεστ, όπου βρήκαν ένα χρησιμοποιημένο κιτ το οποίο είχε ανακυκλωθεί.

Οι πέντε υπάλληλοι της Kimia Farma, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού διευθυντή της εταιρείας για την περιοχή της Μεντάν που συνελήφθησαν κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας για την υγεία και τους καταναλωτές, πλένοντας τις μπατονέτες και επανασυσκευάζοντάς τις προς πώληση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές έχουν συγκεντρώσει αναφορές από τουλάχιστον 23 μάρτυρες και διερευνούν εάν το κέρδος από την απάτη - εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,8 δισ. ρουπίες (περίπου 105.000 ευρώ) - χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός πολυτελούς σπιτιού για έναν από τους υπόπτους.

Η Kimia Farma, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, απέλυσε το εμπλεκόμενο προσωπικό και υποσχέθηκε να εντείνει τους εσωτερικούς ελέγχους.

Η Ινδονησία έχει καταγράψει μια από τις χειρότερες επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού στην Ασία, έχοντας συνολικά περίπου 1,7 εκατομμύρια θετικά κρούσματα και περισσότερους από 46.000 θανάτους που συνδέονται με την πανδημία.