Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-04-2021 11:57   Güncelleme : 14-04-2021 11:57

Εξήντα χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα

Εξήντα χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα

Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα και αυτό το φανταστικό γεγονός θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένο με το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν.


Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνονταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που πήγε εκεί που μέχρι εκείνη την στιγμή όλοι μας ταξιδεύαμε μόνο με τη φαντασία μας. Η εκτόξευση του πραγματοποιήθηκε στις 09.07 από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού του Γκαγκάριν ήταν 108 λεπτά, με μια γυναίκα, την εγγονή της και μια αγελάδα τους να είναι οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να πατάει ξανά στη γη.

Όμορφες και κρυφές πτυχές από τη ζωή του πατέρα της, θυμήθηκε η κόρη του Έλενα, διευθύντρια σήμερα στο Κρατικό και Ιστορικό Μουσείο του Κρεμλίνου. Όπως θυμάται, η πιο συγκινητική υποδοχή στον Γκαγκάριν είχε γίνει στην Ινδία, όπου χιλιάδες Ινδοί είχαν περπατήσει 20 χιλιόμετρα για να τον δουν. Ως την πιο πραγματική φιλία από τις ξένες προσωπικότητες ξεχώριζε εκείνη με τον Φιντέλ Κάστρο. Μάλιστα θυμάται πως επειδή ο Κάστρο αγαπούσε πολύ τις φράουλες, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Κούβα, όταν έρχονταν στη Μόσχα, στο τραπέζι ο Γκαγκάριν είχε πάντα ένα γεμάτο μπολ, ενώ μετά το θάνατο του, ο Κάστρο τους επισκέφθηκε στο σπίτι για να τους συλλυπηθεί, αναφέρει η ertnews.gr.

Εξήντα χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα
Μπορεί να πήγε και να γύρισε με ασφάλεια στο διάστημα, ωστόσο στη διάρκεια κυνηγιού, λίγο έλλειψε να χάσει τη ζωή του όταν ένας Λύγκας (αγριόγατος) του επιτέθηκε και στο παρά ένα πρόλαβε και τον πυροβόλησε. Ο Γκαγκάριν λάτρευε τον αθλητισμό, ιδιαίτερα το μπάσκετ και το θαλάσσιο σκι. Δυστυχώς ο Γκαγκάριν πέθανε σε ηλικία 34 ετών στη διάρκεια πτήσης με MIG-34 μαζί με έναν εκπαιδευτή. Με το θάνατο του μέχρι σήμερα να είναι ανεξιχνίαστος.
O Mπορίς Βόλινοφ, ο τελευταίος εν ζωή κοσμοναύτης από το Πρώτο Σώμα Κοσμοναυτών της Σοβιετικής Ένωσης, αφού προέβαλε ως πιθανότερη αιτία την σύγκρουση του μαχητικού αεροσκάφους που οδηγούσε ο Γκαγκάριν με μετεωρολογικό μπαλόνι βάρους ενός κιλού, το οποίο είναι δυσδιάκριτο στον ουρανό, αμφισβήτησε την εκδοχή του κοσμοναύτη Αλεξέι Λέονφ, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος του Γκαγάριν έπεσε επειδή εισήλθε στο ίχνος άλλου μαχητικού. Μάλιστα ο Λέονοφ υποστήριξε πως γνωρίζει την ταυτότητα του πιλότου του μαχητικού , ο οποίος σήμερα είναι 90 ετών, αλλά δεν την αποκαλύπτει για να μην του ταράξει τη ζωή. Πάντως το ταξίδι του Γκαγκάριν στο διάστημα φαίνεται πως δεν επηρέασε τους Ρώσους στο να τον μιμηθούν καθώς μόλις το 13% δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γη.

LMLM