Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-04-2021 14:18   Güncelleme : 13-04-2021 14:28

ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • Ο πρίγκηπας Ανδρέας (φωτογραφία αριστερά), τέταρτος γιός του βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και πατέρας του Φίλιππου μετέπειτα πρίγκηπα της Βρετανίας, ήταν αντιστράτηγος, διοικητής του ελληνικού Β' Σώματος Στρατού κατά τη Mικρασιατική Εκστρατεία.
  • Οι στρατιώτες του τον αποκαλούσαν "ο Καυσοκαλύβας" και με αυτό το προσωνύμιο έμεινε γνωστός στην Ελλάδα.
  • Ο λόγος ήταν ότι σε όποιο τουρκικό χωριό έμπαινε το στράτευμα του, αυτός έδινε την διαταγή να καεί εντελώς. Προχωρούσαν αδιακρίτως σε σφαγές αμάχων, λεηλασίες, βιασμούς και στο τέλος έκαιγαν ό,τι είχε απομείνει.
  • Αυτός και άλλοι αξιωματούχοι της ελληνικής Ζώνης κατοχής της Σμύρνης με αυθαιρεσίες, διακρίσεις σε βάρος του τοπικού μουσουλμανικού πληθυσμού και τρομοκρατία (με κορυφαία την σφαγή της Μενεμένης το 1919), έστρεψαν τους Τούρκους κατοίκους της Μικράς Ασίας εναντίον της Ελλάδας (και μείωσαν φυσικά την διεθνή στήριξη στην εκεί ελληνική παρουσία).
  • Διότι ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς, παρά το ότι έβλεπαν την Ελληνική Κατοχική Στρατιά Σμύρνης ως κατακτητές στον τόπο τους, είχαν τηρήσει στάση κάποιας ανοχής προς τις ελληνικές κατοχικές Αρχές, καθώς έφερναν το τέλος του πολέμου (Α΄ Παγκόσμιου), αλλά και τους απάλλασσαν από την κυριαρχία του Σουλτάνου.
  • Το "κατόρθωμα" ήταν να τους στρέψουν μαζικά υπέρ των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος με το αντάρτικο που έκανε κατά της συμφωνίας του Σουλτάνου με την Συνθήκη των Σεβρών, έγινε ήρωας στα μάτια τους. Και οι απλοί Τούρκοι κάτοικοι της Μικράς Ασίας τον βοήθησαν στην συνέχεια να πετύχει στρατιωτική νίκη κατά των Ελλήνων, που κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή.
  • Για τις πρακτικές αυτές και τις συνέπειες τους, είχε ενημερώσει πολλές φορές ο Έλληνας Ύπατος Αρμοστής (πολιτικός διοικητής) της περιοχής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, με τηλεγραφήματα του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις κυβερνήσεις στην Αθήνα. Αυτά υπάρχουν στα Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Οι ακρότητες -εγκλήματα πολέμου ουσιαστικά- σε βάρος του άμαχου τουρκικού πληθυσμού συνεχίστηκαν ακόμα και κατά την υποχώρηση του ελληνικού Στρατού προς την Σμύρνη, όταν τα στρατεύματα του Κεμάλ κέρδιζαν έδαφος στη Μικρά Ασία.
  • Πρόκειται για μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας, για τις οποίες πολύ σπάνια ακούμε.

Του Θόδωρου Τσίκα απο το facebook