Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-04-2021 21:32   Güncelleme : 07-04-2021 21:32

Τα κρούσματα σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου

Τα κρούσματα σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων ανακοινώθηκε και σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αναμενόμενο αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ εντόπισε 3.445 νέες μολύνσεις από Covid-19. Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση 749 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 75 νέοι θάνατοι.

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα που είχε καταγράψει ο ΕΟΔΥ έως και σήμερα, είχαν ανακοινωθεί στις 30 Μαρτίου του 2021, όταν εντοπίστηκαν 4.340 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου του 2020, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς. 

Εν τω μεταξύ στο «κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ,με την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να είναι ιδιαιτέρως πιεστική και με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως δεν φαίνεται εύκολη η αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα συνεχίζει να ανησυχεί την επιτροπή των ειδικών αλλά και τις υγειονομικές Αρχές.  

«Λυγίζουν» υπό το βάρος της πανδημίας τα νοσοκομεία της Αττικής

Τα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, καθώς το Λεκανοπέδιο διατηρεί εδώ και μεγάλο διάστημα τη «μαύρη» πρωτιά κρουσμάτων κορωνοϊού.Οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ  είναι δυσεύρετες αφού οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί. Λίγες είναι και οι απλές κλίνες Covid που έχουν απομείνει. Κατά την ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι οι εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Στο «κόκκινο» τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 

Στα βήματα της Αθήνας βαδίζει η Θεσσαλονίκη και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται σε ετοιμότητα σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων, με συμβολή και του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα στο πλαίσιο συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ιπποκράτειο για την παγκόσμια ημέρα Υγείας τόνισε ότι οι εισαγωγές έχουν φτάσει στις συνθήκες Νοεμβρίου, πριν την εμπόλεμη κατάσταση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης χαρακτήρισε την εικόνα ως «ίδια όπως πριν 13 μήνες, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανύπαρκτα».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές, σχεδόν το 50% των ασθενών των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τι δείχνουν τα λύματα - Αύξηση ιικού φορτίου σε Βόλο και  Ξάνθη 

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο  στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου. Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).

Πιέσεις και στην Πάτρα με την πληρότητα των ΜΕΘ να αγγίζει το 95%

Ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφονται και στην Αχαΐα, όπου η πληρότητα των ΜΕΘ πλέον αγγίζει το 95%. Κατειλημμένα είναι όλα τα κρεβάτια στη ΜΕΘ κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας  ενώ περίπου 100 είναι οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κορωνοϊού στο ΠΓΝΠ με την πληρότητα σ΄αυτές να κυμαίνεται στο 80 με 90% όπως αναφέρει η  Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου. Τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις ενώ τα ημερήσια νέα κρούσματα που ανακοινώνονται για την Αχαΐα παραμένουν υψηλά. 

Τα κρούσματα όμως το τελευταίο 24ωρο είναι ανησυχητικά σε Κοζάνη, Λάρισα, Πέλλα και Ηράκλειο, καθώς οι μολύνσεις, όχι μόνο παραμένουν σε υψηλά νούμερα, αλλά παρουσίασαν και αύξηση.

Γρίφος με το τι θα γίνει το Πάσχα

Εν τω μεταξύ μέχρι στιγμής  δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει το Πάσχα, εάν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και εάν οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα εξοχικά τους για να περάσουν τις ημέρες των εορτών. Βέβαια οι ειδικοί διαρρέουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Τα μηνύματα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνονται να είναι θετικά, δεδομένης της υψηλής ακόμα κυκλοφορίας του ιού η οποία αποτυπώνεται στα ημερήσια κρούσματα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί τονίζουν πως εικόνες σαν κι αυτές που καταγράφονται με πολίτες να συνωστίζονται δημιουργούν ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Άλλοι τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το τι μέλλει γενέσθαι σχεδόν σε ένα μήνα από τώρα.

Επιστρέφουν οι μαθητές - Διαφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων ο Τσιόδρας

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός πως εφτά από τους επιστήμονες της επιτροπής, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασαν ανησυχίες για τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο, που έχει ήδη ανοίξει, από τη Δευτέρα. Οι μαθητές όπως έγινε γνωστό θα επιστρέψουν στα Λύκεια από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου με υποχρεωτική χρήση των self tests.

«Καμπανάκι» κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών

Ο καθηγητής έκρουσε και το καμπανάκι κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διάλεξη. Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.445, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To