Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-04-2021 11:25   Güncelleme : 06-04-2021 11:25

Ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα voucher των 200 ευρώ για laptop

Ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα voucher των 200 ευρώ για laptop

Μόλις χθες άνοιξε η υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους του α' κύκλου του προγράμματος και η αρχική σελίδα της πλατφόρμας (www.digital-access.gov.gr) βγήκε εκτός λειτουργία σχεδόν άμεσα λόγω των πολλών ταυτόχρονων επισκέψεων.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με αρκετούς να μην καταφέρνουν τελικά να υποβάλλουν αίτηση ή να υποβάλλουν σχετικά αργά το βράδυ που η κίνηση και η επισκεψιμότητα είχε πέσει.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν πάνω από 2.000 αιτήσεις μέσα σε μισή ώρα μισή ώρα, δηλαδή περίπου 60 αιτήσεις το λεπτό, από τους δικαιούχους.

Yπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση καταθέτουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος.

Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος. Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα κριτήρια:

-Για οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, μεικτά εισοδήματα έως 12000 ευρώ.
-Για οικογένεια με ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 10.500 ευρώ.
-Για οικογένεια με ένα γονιό κι ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 9.000 ευρώ.

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης κλίμακας τόσο ως προς τον προϋπολογισμό του όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους.

Ο αριθμός των συσκευών που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος είναι ιδιαίτερα μεγάλος: αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο αριθμός tablets, laptops και desktops που συνήθως διακινείται στην Ελληνική αγορά συνολικά ετησίως είναι γύρω στα 900.000 τεμάχια.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προγράμματος, από την πρώτη δημόσια ανακοίνωση του προγράμματος έως σήμερα έχει γίνει διεξοδική και πολυεπίπεδη προετοιμασία, σε συνεργασία με την αγορά, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παραγγελίες των επιλέξιμων συσκευών και να υπάρξει επάρκεια τεχνολογικού εξοπλισμού κατά την υλοποίηση της δράσης.

Επιλέξιμος εξοπλισμός

Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets)
Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1)
Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one)

Ύψος και ένταση της Ενίσχυσης

Κάθε οικογένεια – δικαιούχος του Προγράμματος λαμβάνει μία επιταγή (voucher) ύψους 200€ ανά ωφελούμενο μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Κάθε επιταγή μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους του επιλέξιμου εξοπλισμού (100% ενίσχυση), είτε μέρος του συνολικού κόστους εφόσον ο προμηθευόμενος εξοπλισμός υπερβαίνει την αξία των διατιθέμενων επιταγών, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το δικαιούχο.

Προσφορές από τις εταιρείες

Με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για τα voucher να φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και από τους εισαγωγείς και εμπόρους λιανικής προϊόντων τεχνολογίας. Και αυτό διότι αναμένεται να αυξηθούν αρκετά οι πωλήσεις tablet, laptop αλλά και περιφερειακών.

Oι επιταγές θα μπορούν να εξαργυρωθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου έως και το τέλος Ιουλίου. OTE, Vodafone και Wind ανακοίνωσαν, χθες, την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μέσα από το δίκτυα καταστημάτων και τα eshop τους.

Σε περίπτωση που κάποιος Δικαιούχος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν της επιταγής (voucher), θα χρειαστεί να καλύψει τη διαφορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν από την ψηφιακή πλατφόρμα έναν ηλεκτρονικό κωδικό, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τις 12 Απριλίου και μετά για να εξαργυρώσουν την επιταγή (voucher) απευθείας στο eshop της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή τηλεφωνικά στο 801 1197000 για καταστήματα COSMOTE και 210 800 6000 για καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αγοράζοντας το Tablet ή το Laptop που θέλουν. Μπορούν ακόμα να εκτυπώσουν αυτόν τον κωδικό και από τις 12 Απριλίου να επισκεφτούν ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν την αγορά τους.

Εδώ τα lap top και τα tablet με τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Public

Και τα public έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμα της επιδότησης. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους

Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθεί η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού σε χιλιάδες νέους, για να μη μείνει κάνεις μαθητής ή φοιτητής χωρίς συσκευή, ώστε να συμμετέχει ανεμπόδιστα στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις.

Ένας ακόμα στόχος του προγράμματος είναι ο ταχύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσα από την ευκαιρία που δημιουργεί η πανδημία.

Είναι πολύ φυσιολογικό να έχεις απορίες για το πρόγραμμα, οπότε στις επόμενες παραγράφους θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σου για την Ψηφιακή Μέριμνα!

Δείτε ΕΔΩ

Media Market

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους:

Συμμετέχουμε δυναμικά στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» για μαθητές και φοιτητές! Με σκοπό να ενισχυθεί η τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, το πρόγραμμα παρέχει vouchers 200 ευρώ για αγορά laptop, tablet ή desktop. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα, για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, και διάβασε τον σύντομο οδηγό μας για όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Δείτε ΕΔΩ