Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-03-2021 13:34   Güncelleme : 18-03-2021 13:34

Astrazeneca - ΕΜΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για το εμβόλιο

Astrazeneca - ΕΜΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για το εμβόλιο

Αποφάσεις σήμερα από τον Ευρωπαικό Οργανισμός Φαρμάκγων (ΕΜΑ) για το μέλλον του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astrazeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων.


Μετά από τα αρκετά περιστατικά θρομβώσεων, που υπέστησαν άνθρωποι σε διάφορες χώρες, που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση με πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τους εμβολιασμούς μέχρι την οριστική απόφαση του EMA.

Μεταξύ αυτών των χωρών, η Γαλλία και η Ιταλία που ήδη άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, τονίζοντας ότι θα ξανά ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα».

«Μπορεί κάποιες χώρες να αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Συνέχισε τονίζοντας πως η αναστολή του εμβολιασμού έγινε εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Ναι» στo εμβόλιο με AstraZeneca από ΠΟΥ
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί δεν έχουν «παγώσει» εξάλλου με την κ.Θεοδωρίδου να έχει ήδη ξεκαθαρίσει από χτες 16/3 ότι τα σωτήρια «τσιμπήματα» συνεχίζονται κανονικά. Την ίδια ώρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα με την ΕΕ να δίνει το σύνθημα για τον σχεδιασμό τους.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ: Tα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων

Ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca COVID-19 ως προληπτικό μέτρο βάσει αναφορών σπάνιων διαταραχών πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Άλλες χώρες της ΕΕ - έχοντας εξετάσει τις ίδιες πληροφορίες - αποφάσισαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στα προγράμματα εμβολιασμού τους.

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες. Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος παγκοσμίως.

Σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού, είναι ρουτίνα οι χώρες να επισημαίνουν πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συμβάντα συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό, αλλά είναι καλή πρακτική η διερεύνησή τους. Δείχνει επίσης ότι λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Εμβολίων αξιολογεί προσεκτικά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο AstraZeneca. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα στο κοινό.

Προς το παρόν, η ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.