Ελληνικά
Giriş Tarihi : 05-03-2021 18:40   Güncelleme : 05-03-2021 18:40

Ένα χρόνο με πανδημία και δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω για την προέλευση της

Ένα χρόνο με πανδημία και δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω για την προέλευση της

Παρά την επίσκεψη στην Κίνα από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων τον Ιανουάριο, ο κόσμος δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να μάθει την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς μιας ανοιχτής επιστολής που ζητά νέα έρευνα για την πανδημία.

«Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφσκι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και ένας από τους 26 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα επιστημόνων που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στη Γουχάν, την κεντρική κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε ο κοροναϊός, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

Ωστόσο, η αποστολή δέχτηκε πυρά, καθώς αρκετοί κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι βασίζεται πάρα πολύ σε δεδομένα των κινέζικων αρχών με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τα μέλη της ομάδας δήλωσαν επίσης ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί ζωτικά δεδομένα που θα μπορούσαν να δείξουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες νωρίτερα από ό, τι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά.

Η ανοιχτή επιστολή ανέφερε ότι η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις για να πραγματοποιήσει μια πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

Εργαστηριακή ή όχι η πρέλευση του ιού: Ιδού η απορία

«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι και δεν έχω δει ακόμη ένα κομμάτι ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που να αποκλείει κανένα από αυτά», δήλωσε ο Petrovsky.


Όμως ο Πέτροφσκι είπε ότι «δεν έχει νόημα» να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα, και είπε ότι ο στόχος της ανοιχτής επιστολής ήταν «να αναγνωριστεί παγκοσμίως ότι κανείς δεν έχει ακόμη εντοπίσει την πηγή του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε» "Σε συνέντευξη Τύπου για να σηματοδοτήσει το τέλος της επίσκεψης του ΠΟΥ στον Γουχάν, ο αρχηγός της αποστολής Peter Ben Embarek φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο στο Γουχάν.

«Χρειαζόμαστε ανοιχτά μυαλά και αν κλείσουμε κάποιους δρόμους, επειδή θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν λειτουργεί έτσι η επιστήμη», είπε.

https://www.news4health.gr/ygeia/6826/ena-xrono-meta-akoma-den-kseroume-tipota-parapano-gia-tin-proelefsi-tis-covid-19