Ελληνικά
Giriş Tarihi : 17-02-2021 15:47   Güncelleme : 17-02-2021 15:47

Απαλλαγή και μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο; Πληρώνεται για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Απαλλαγή και μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο; Πληρώνεται για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Tην ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθεί η αποζημίωση για την μείωση ενοικίου που υπέστησαν υποχρεωτικά οι διοκτήτες ακινήτων τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν εισπράξει τις μειώσεις του Νοεμβρίου.


Η πληρωμή της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι διπλή και θα αφορά την αποζημίωση για την μείωση ενοικίου που υπέστησαν υποχρεωτικά οι διοκτήτες ακινήτων τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν εισπράξει τις μειώσεις του Νοεμβρίου.

Παράλληλα πληθαίνουν οι περιπτώσεις οπού ενοικιαστές επικαλλούνται στους ιδιοκτήτες ότι είναι δικαιούχοι της μείωσης ενώ δεν είναι καν σε αναστολή σύμβαση εργασίας. Αυτό φαίνεται πως είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την αποζημίωση ενοικίου οι εκμισθωτές,. 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ολοκληρώνει τους σχετικούς ελέγχους και έχει εντοπίσει μη δικαιούχους ενοικιαστές ( για «κουρεμένα» ενοίκια από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Αύγουστο) θα αποστείλει email σε περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους εξηγήσει για πιο λόγο δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ, μετά τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που «έτρεξε» στις 338.528 δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020, απέρριψε 79.306 δηλώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δικαιούνταν κρατική αποζημίωση.

Πολλές περιπτώσεις αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων ενώ μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται 45.783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος Σε 28.981 δηλώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο ενώ σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Απαλλαγή και μείωση ενοικίου και τον Μάρτιο
Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από το ενοίκιο Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Για πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% ενω΄θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τους πληττόμενους ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.
 
Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Όσοι εισπράξουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. 

dikaiologitika