Ελληνικά
Giriş Tarihi : 31-01-2021 14:01   Güncelleme : 31-01-2021 14:01

Αλλάζει η αίτηση συνταξιοδότησης, ποιοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη

Αλλάζει η αίτηση συνταξιοδότησης, ποιοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη

Αλλάζει η αίτηση συνταξιοδότησης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συντεντευξή του νωρίτερα στην τηλεόραση. Η αίτηση για τη σύνταξη θα έχει την μορφή φορολογικής δήλωσης. Ποιοι είναι δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. 


Την απλούστευση της ηλεκτρονικής αίτησης για την σύνταξη με την μορφή υποβολής φορολογικής δήλωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός αποτελεί προτεραιότητα η απλούστευση της διαδικασίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο άμεσης απονομής της σύνταξης θα απλουστευσει το επόμενο διάστημα την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ώστε να μπορούν όλοι να υποβάλλουν την αίτηση.


 
Ο υπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι προχωράει άμεσα η επιτάχυνση ψηφιοποίησης του αρχείου του e-ΕΦΚΑ ενώ υπογράμμισε ότι οι εταιρείες που θα μπουν στα ταμεία θα μεταφέρουν το αρχείο που υπάρχει στο σύστημα για να γίνουν οι απονομές των συντάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης για την προσωρινή σύνταξη ανέφερε ότι πλέον όσοι περιμένουν χρόνια να πάρουν χρήματα τώρα θα πάρουν αναδρομικά ενώ σημείωσε ότι δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη.
Η διαδικασία για την προσωρινή θα έχει τρία βήματα τα οποία είναι:

- Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).
- Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.
- Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:
- Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

- Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

dikaiologitika