Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-01-2021 11:04   Güncelleme : 24-01-2021 11:04

Νέες μπαταρίες που φορτίζουν σε 5 λεπτά

Νέες μπαταρίες που φορτίζουν σε 5 λεπτά

Η ισραηλινή εταιρία StoreDot παρουσίασε μια νέα τεχνολογία στοιχείων για μπαταρίες που επιτρέπουν την φόρτιση σε μόλις πέντε λεπτά, αποκαλύπτοντας πως στα άμεσα πλάνα της είναι η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Με την ηλεκτρική τεχνολογία να κερδίζει έδαφος με καταιγιστικό ρυθμό στο χώρο της αυτοκίνησης κάθε νέο σχετικά με τις μπαταρίες και την φόρτισή τους είναι αναμενόμενο να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Έτσι λοιπόν ένα από τα πιο σημαντικά νέα έρχεται από την ισραηλινή startup StoreDot. Οι μηχανικοί της εταιρίας κατασκεύασαν κάποιες πρωτότυπες μπαταρίες στις οποίες ο γραφίτης που χρησιμοποιείται κανονικά στα ανόδια των μπαταριών έχει αντικατασταθεί με μεταλλοειδή νανοσωματίδια επιτρέποντας έτσι να ξεπεραστούν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την διάρκεια ζωής και την αντοχή. Τα στοιχεία των συγκεκριμένων μπαταριών έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα από την εταιρία EVE Energy και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η StoreDot για την δημιουργία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα οι οποίες θα φορτίζουν σε πέντε λεπτά.
Η StoreDot έχει επιδείξει τις δυνατότητες των μπαταριών της σε drones και ηλεκτρικά scooter ελαφρού τύπου. Ωστόσο οι τεχνικοί της εταιρίας ξεκαθαρίζουν πως η επίτευξη ταχείας φόρτισης τέτοιου επιπέδου δεν εξαρτάται μόνο από τις μπαταρίες αλλά θα χρειαστεί και την κατάλληλη αναβάθμιση των υποδομών φόρτισης. Έτσι για παράδειγμα οι σημερινοί ταχυφορτιστές σε συνδυασμό με τις μπαταρίες της StoreDot θα μπορούσαν με πεντάλεπτη φόρτιση να δώσουν περίπου 160 χιλιόμετρα αυτονομίας. Κάτι το οποίο η εταιρία πιστεύει πως θα είναι δυνατό να επιτευχθεί μέχρι το 2025 οπότε ελπίζει πως η τεχνολογία μπαταριών της θα είναι έτοιμη για εφαρμογή στα αυτοκίνητα.