Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-01-2021 15:24   Güncelleme : 19-01-2021 15:24

Δένδιας: Ακολουθεί επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Δένδιας: Ακολουθεί επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την σχεδιαζόμενη επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα 12 ν.μ. στην Κρήτη.


Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στην περιοχή της Κρήτης βρίσκεται ανάμεσα στα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα όπως τόνισε η διεύρυνση θα συμπεριλαμβάνει τόσο το νότιο όσο και το ανατολικό τμήμα της Κρήτης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου αναφέροντας ότι «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».
 
Πέραν αυτού ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κ.α.. επισημαίνοντας: «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει. Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».