Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-01-2021 11:52   Güncelleme : 11-01-2021 11:52

Χτυπάει ξανά το 'κουδούνι' στα σχολεία

Χτυπάει ξανά το 'κουδούνι' στα σχολεία

Επιστρέφουν στα θρανία μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης τη Δευτέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής. Ταυτόχρονα, επιστρέφουν στις νέες "συνήθειες" που έχει επιβάλει η πανδημία του νέου κορονοϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό

Αύριο, θα ανοίξουν επίσης, παιδικοί σταθμοί και σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ σε εξέλιξη είναι η διεξαγωγή δωρεάν γρήγορων τεστ covid στους εκπαιδευτικούς. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα είναι και το άνοιγμα της Γ` Λυκείου.

 επιστροφή των μαθητών γίνεται υπό την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική. Τα κρούσματα των γιορτών αναμένεται να φανούν τις επόμενες μέρες και, θα κρίνουν και τις αποφάσεις για την εξέλιξη της καραντίνας και το περαιτέρω ή όχι άνοιγμα στην καθημερινότητα.

Παράλληλα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Με τα δεδομένα αυτά η επιστημονική επιτροπή απευθύνει έκκληση στους γονείς να αποφεύγουν τις συναθροίσεις έξω από τα σχολεία και στους νέους να προστατεύουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Να σημειωθεί άλλωστε πως το 35% – 40% των προσβληθέντων είναι ασυμπτωματικοί.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, ερωτώμενη σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, διαβεβαίωσε ότι η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε σε στοιχεία που δεν δείχνουν σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο που ήταν κλειστά τα σχολεία σημειώθηκε υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού απ’ ό,τι όταν λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες. Κάλεσε, δε τους εκπαιδευτικούς να υποβληθούν σε τεστ.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν
Από αύριο λοιπόν εν πολλοίς για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι "εξοπλισμένα" με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Σημείωμα στους γονείς
Eνημερωτικό μήνυμα έχουν λάβει γονείς με οδηγίες και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με την ενημέρωση του σχολείου τα παιδιά θα βγαίνουν διαφορετική ώρα για διάλειμμα, ενώ διευκρινίζεται ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιούν και τις δύο εισόδους του σχολείου.

"Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Καλημέρα σας και καλή χρονιά!

Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 11/01/2021, το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, Πρωινό και Ολοήμερο. Για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και με γνώμονα πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που σας έχουν κοινοποιηθεί, η προσέλευση το πρωί θα γίνεται κανονικά από 8:00 έως 8:15΄ και οι μαθητές θα εισέρχονται από τις εισόδους που εισέρχονταν καθημερινά μέχρι τώρα.

Για την αποφυγή συνωστισμού οι γονείς θα αφήνουν τους μαθητές στις εισόδους και θα αποχωρούν άμεσα. Κατά την αποχώρηση, ώρα: 13:15΄, οι μαθητές θα αποχωρούν ως εξής:

Οι τάξεις: Α΄, Γ΄, Ε΄, από την οδό Νίκης, τηρώντας την εξής χρονική σειρά: 13:15΄-13:20΄η Α΄τάξη. 13:20΄-13:25΄η Γ΄τάξη 13:25΄-13:30΄η Ε΄τάξη
Οι τάξεις: Β΄, Δ΄, Στ΄, από την οδό Αριστοφάνους με την εξής σειρά: 13:15΄-13:20΄η Β΄τάξη. 13:20΄-13:25΄η Δ΄τάξη 13:25΄-13:30΄η Στ΄τάξη
Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τους μαθητές και θα αποχωρούν άμεσα. Οι μαθητές που μένουν Ολοήμερο, θα αποχωρούν μόνο από την οδό Νίκης, ως συνήθως. Όλοι θα φορούν μάσκα και θα τηρούν τις αποστάσεις. Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την ασφάλεια και την διαφύλαξη της υγείας όλων".

To SMS για τη μετακίνηση στο σχολείο
Τέλος να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη μετακίνηση που ένας γονιός θέλει να πάει το παιδί του στο σχολείο θα πρέπει να στέλνει sms στο 13033 με τον κωδικό 4.

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.