Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-01-2021 12:25   Güncelleme : 04-01-2021 12:25

Στο αυτοκίνητο; Πόσα άτομα επιτρέπονται, πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

Στο αυτοκίνητο; Πόσα άτομα επιτρέπονται, πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

Έπειτα από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα το Σάββατο, 2/1/2021, επίσημα οι πιο «χαλαρές» μετακινήσεις τελείωσαν. Ακολουθούν πληροφορίες όσον αφορά τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε το πρόστιμο των 300 ευρώ καθώς μετακινήστε με το αυτοκίνητο.


Καθώς για πολλούς πολίτες δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς ισχύει με τα μέτρα κατά του κορονοϊού στο αυτοκίνητο, έιχαμε αρκετά πρόστιμα λόγο άγνοιας. Σε όλες τις περιπτώσεις λοιπόν, πλήν εξαιρέσεων που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω ο κανόνας λέει, πώς επιτρέπεται ο οδηγός και ένας ακόμη επιβάτης με τη χρήση μάσκας και από τους δύο, ενώ αυτό αφορά και τα ταξί.

Η χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις που οι επιβαίνοντες δεν είναι πρώτου βαθμού. Στην περίπτωση δηλαδή γονέα με παιδιά δεν προβλέπεται η χρήση της, καθώς υπάρχει Ά βαθμού συγγένεια. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως η γιαγιά και ο παππούς με τα εγγόνια είναι συγγενείς ΄Β βαθμού και εκεί η αστυνομία δύναται να εκδόσει παράβαση για μή χρήση μάσκας.

Πιο συγγεκριμένα οι βαθμοί συγγένειας που ορίζονται από το νόμο είναι:

Ά Βαθμού:
Γονείς, παιδιά, ο/η σύζυγος, πεθερικά (δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας)

΄Β Βαθμού:
Παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδοι, αδέλφια (είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας)

Σημαντικό ακόμη είναι να σημειωθεί πως τα ανίψια, οι θείοι και οι θείες θεωρούνται ΄Γ βαθμού. Ενώ η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται στις περιπτώσεις που επιβαίνουν ανήλικα παιδιά με την κατ' οίκον παραμονή τους υπό την εποπτεία ενηλίκου να είναι αδύνατη και για άτομο που χρήζει βοήθεια από δεύτερο συνεπιβάτη για τη μετακίνηση του.