Ελληνικά
Giriş Tarihi : 10-11-2020 12:20   Güncelleme : 10-11-2020 12:20

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποιοι θα πάρουν τη δίμηνη παράταση

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποιοι θα πάρουν τη δίμηνη παράταση

Η συνέχιση της ανεργίας μέχρι την καταβολή της δίμηνης παράτασης είναι το κλειδί για να πάρει κάποιος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για άλλους δύο μήνες.


Ειδικότερο για να πάρει κάποιος όλη την δίμηνη παράταση για επίδομα ανεργίας που λήγει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα πρέπει μέχρι να του καταβληθούν τα χρήματα να μην εργάζεται, να είναι άνεργος. Έτσι επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων.

Παράλληλα όσοι έχουν ήδη λάβει δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας τους δεν θα λάβουν άλλη δίμηνη παράταση. Δηλαδή δίμηνη παράταση θα λάβουν όσοι έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εφόσον δεν έχουν λάβει δίμηνη παράταση τους προηγούμενους 8 μήνες.
 
Η δίμηνη παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
- Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
- Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ξανά πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Οι ημέρες επιδότησης του χρονικού διαστήματος της παράτασης εξαιρούνται του περιορισμού για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
Έτσι οι άνεργοι αυτοί θα πρέπει να μην έχουν ήδη λάβει άλλη δίμηνη παράταση του πρώτου 8μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.