Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-09-2020 13:02   Güncelleme : 07-09-2020 13:13

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά

Πολύ κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα όσον αφορά στις εξελίξεις με το «ελληνοτουρκικό μέτωπο», με τη διπλωματία να φιλοδοξεί να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στην Τουρκία.

Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, στηρίζοντας τη χώρα μας και εξετάζοντας τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε -για ακόμα μία φορά- την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις. Ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως «η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πως επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί σε πολυμερή διάσκεψη ώστε μέσω του διαλόγου να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Τον κίνδυνο που δημιουργείται σχολίασε και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας λέγοντας αυτή τη φορά: «Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία».

Στον αντίποδα, η Γερμανία αυτή τη φορά δέχτηκε και... παράπονα, και προτροπές να παρέμβει στη Γαλλία! Συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άκουσε τα παράπονα που της έκανε ο Ερντογάν, αφού της ζήτησε «η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο!».

 Η Γερμανίδα καγκελάριος του απάντησε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Στη συνέχεια, δε, η Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα ξαναμιλήσουν αφότου η ίδια έχει επικοινωνήσει με Μακρόν και Μητσοτάκη...

Επί τάπητος η αγορά των Ραφάλ

Η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και συνίσταται στην απόκρουση των απειλών και στην επιθυμία διαλόγου μόνο υπό όρους, δηλαδή την άμεση αποχώρηση του Όρουτς Ρέιτς από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις με τα εξοπλιστικά, και συγκεκριμένα την απόκτηση για τη χώρα μας 18 μαχητικών τύπου Ραφάλ. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί μια ευρύτερη στρατηγική και αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται τέλος να αποτελέσει κεντρικό θέμα στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

LMLM