Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-09-2014 18:42   Güncelleme : 29-09-2014 18:42

Χάγη: O Κάρατζιτς «κινητήριος δύναμη» πίσω από την γενοκτονία στη Βοσνία

Τελική αγόρευση από τον εισαγγελέα

Χάγη: O Κάρατζιτς «κινητήριος δύναμη» πίσω από την γενοκτονία στη Βοσνία

Τις τελικές αγορεύσεις τους παρουσίασαν τη Δευτέρα οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στην υπόθεση κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας ότι ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης υπήρξε «κινητήριος δύναμη» και είχε την ευθύνη της γενοκτονίας των Σέρβων της Βοσνίας.
Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου στη Χάγη ζητούν τη μέγιστη ποινή, εκείνη της ισόβιας κάθειρξης.
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), μεταξύ άλλων για τη σφαγή στη Σρμπρένιτσα, όπου 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν.
Ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του ICTY πως ο Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σερβικό πληθυσμό.
«Μετά από εκατοντάδες μάρτυρες, 80.000 σελίδες στα πρακτικά και 10.000 τεκμήρια, η πολιτική της εθνοκάθαρσης αποκαλύφθηκε επιτέλους. Και ο Κάρατζιτς ήταν η κινητήριος δύναμη» είπε ο Τίγκερ.
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της γενοκτονίας 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατηγορείται, επίσης, για την πολιορκία της πόλης του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 5.000 άτομα.
«Χιλιάδες (άνθρωποι) σκοτώθηκαν, εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν, πλήθος ανθρώπων εκτοπίστηκε δια της βίας», δήλωσε ο Τίγκερ απευθυνόμενος στο δικαστήριο.
Ο Τίγκερ αναφέρθηκε στους θανάτους τριών ατόμων: Ενός πατέρα που σκοτώθηκε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μιας μητέρας που σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό αγοράς του Σαράγεβο ενώ είχε πάει για να προμηθευτεί γάλα και ενός γιατρού που πυροβολήθηκε στο διαβόητο στρατόπεδο αιχμαλώτων της Ομάρσκα.

«Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως τους περιμένει ο θάνατος, πολλοί από τους άνδρες ήταν τόσο διψασμένοι ώστε φώναζαν "δώστε μας νερό και μετά σκοτώστε μας", τους έβγαζαν από τα φορτηγά πέντε τη φορά, τους διέταζαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και μετά τους πυροβολούσαν» είπε ο Τίγκερ περιγράφοντας μία από τις σφαγές. 

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος φορούσε ένα τσαλακωμένο γκρίζο κοστούμι, παρακολουθούσε έντονα τη διαδικασία από την απέναντι πλευρά της αίθουσας του δικαστηρίου.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπισή του, απορρίπτει το δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αποτελεί εργαλείο του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές του οποίου οδήγησαν στον τερματισμό του πολέμου. Υποστηρίζει πως δεν ήταν επικεφαλής των ανθρώπων οι οποίοι πραγματοποίησαν τις σφαγές.

Συγγενείς θυμάτων είπαν πως αυτά τα εγκλήματα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Κάρατζιτς θα παρουσιάσει την απολογία του την Τετάρτη.

Τέσσερις ύποπτοι -ανάμεσά τους ο Κάρατζιτς και ο στρατιωτικών διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς- βρίσκονται ακόμα στο εδώλιο του ICTY. Το Δικαστήριο που δημιουργήθηκε το 1993 προχώρησε σε διώξεις 112 υπόπτων για να δικάσει τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μόνο επτά ύποπτοι έχουν καταδικασθεί σε ισόβια.