Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-09-2014 16:38   Güncelleme : 24-09-2014 16:38

Όλγα Παλαγγιά: «Για πολιτικούς λόγους βαπτίστηκε “μακεδονικός” ο τάφος στην Αμφίπολη»

Όλγα Παλαγγιά: «Για πολιτικούς λόγους βαπτίστηκε “μακεδονικός” ο τάφος στην Αμφίπολη»

Επιμένει στη θεωρία της ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δεν είναι των μακεδονικών χρόνων, αλλά μεταγενέστερος, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ολγα Παλαγγιά, η οποία μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega, υποστήριξε πως «ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ.»

«Ελληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι» σημείωσε η Ολγα Παλαγγιά. 

Για να αντικρούσει τη θεωρία της επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνας Περιστέρη περί μακεδονικού τάφου, η Παλαγγιά εξήγησε: «Οι Μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα, μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα»,.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», πρόσθεσε η Ολγα Παλαγγιά αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που συνεχίζει τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης.

Η Ολγα Παλαγγιά υποστήριξε μάλιστα ότι ο τάφος «βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.

«Πολιτικός ο λόγος, που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Πελοπόννησο δεν θα γινόταν τόσο ντόρος».

«Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δεν θα γινόταν τόσο χαμός» επανέλαβε και προσέθεσε: «Στην Πελοπόννησο υπάρχει μία ανακάλυψη που είναι μεγαλύτερη της Αμφίπολης: Το παλάτι του Μενελάου. Το ξέρει κανείς; Εκεί η επιστημονική ομάδα ασχολείται με την δουλειά και δεν έχει καλέσει πολιτικούς»...

Η αρχαιολόγος έκανε και την πρόβλεψη της σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου, «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».

Οι νέες δηλώσεις της Ολγας Παλαγγιά αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου την αντιπαράθεσή της με την Κατερίνα Περιστέρη, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει λάβει και προσωπικές διαστάσεις με βολές εκατέρωθεν. 

Την περασμένη Πέμπτη η κ. Περιστέρη είχε επιτεθεί προσωπικά στην Ολγα Παλαγγιά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα πρό Χριστού έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό γι' αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο, μιλάω για την Όλγα την Παλαγγιά που ούτε την ανασκαφή είδε, ούτε την Αμφίπολη ούτε εγώ έχω καμία επαφή μαζί της ούτε και με έχει ρωτήσει οτιδήποτε» είχε πει σε αυστηρό τόνο η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Η Ολγα Παλαγγιά ανταπάντησε: «Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε. Εφόσον έχουν μιλήσει τόσοι πολλοί άλλοι, διατηρώ το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι να με διαψεύσει».

Η ανασκαφική ομάδα πάντως που συνεχίζει τις αποχωματώσεις γύρω από τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες ελπίζει ότι το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου ή κομμάτια αγγείων που ενδεχομένως να εντοπιστούν στα χώματα θα δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για την ακριβή χρονολογία κατασκευής.

TaNea

AdminAdmin