Ελληνικά
Giriş Tarihi : 05-04-2018 20:55   Güncelleme : 05-04-2018 20:55

Αφέθηκε Ελεύθερος ο Puigdemont

Αφέθηκε Ελεύθερος ο Puigdemont

Πολιτική ήττα της Ισπανικής κυβέρνησης

Πριν μία ώρα ανακοινώθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (Γερμανία) σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας να εκδοθεί ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζεμόν. Όπως προέβλεπαν όλοι οι, σχετικοί με το θέμα, νομικοί της Γερμανίας και οι πολιτικοί αναλυτές το δικαστήριο θεώρησε ως "εξ αρχής ανεπίτρεπτη" την έκδοσή του για την κατηγορία της "ανταρσίας" και ως "εξ αρχής μη-ανεπίτρεπτη" την έκδοσή του για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Δεν ασχολήθηκε καν με την κατηγορία (που υπήρχε αλλά δεν αιτιολογούνταν στο αίτημα της Ισπανίας) για διαφθορά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, διευκρινίζω ότι μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει συμφωνία να γίνεται η έκδοση για την κατηγορία κατάχρησης δημόσιου χρήματος χωρίς κανένα έλεγχο στοιχείων (δεν θεωρείται πολιτικό έγκλημα). Διαφορετικό είναι το θέμα της ανταρσίας. Εδώ ο γερμανικός νόμος προβλέπει ότι ανταρσία ("εσχάτη προδοσία") προϋποθέτει την άσκηση βίας ή τουλάχιστον την απειλή για χρήση βίας. Αυτό όμως είναι φανερό ότι δεν είχε γίνει από τους Καταλανούς που ζήτησαν την ανεξαρτησία.

Από το συνδυασμό των παραπάνω αποφάσεων για τα δύο "αδικήματα" προκύπτει ότι, εφόσον η Ισπανία επιμένει να θέλει να τον δικάσει για ανταρσία τότε δεν είναι δυνατή η έκδοσή του για το αδίκημα της κατάχρησης. Συνεπώς, απελευθερώθηκε, ώστε η Ισπανία να ανακοινώσει τι θέλει να κάνει.

Πρόκειται για επίσημη ήττα της Ισπανικής πολιτικής στην Καταλονία. Αν δεχτεί να αποσύρει την κατηγορία για ανταρσία (ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση), τότε ο ηγέτης της Καταλονίας θα επιστρέψει στην Ισπανία αλλά δεν θα διώκεται για ανταρσία, ενώ για ανταρσία θα διώκονται τα (κατώτερα) στελέχη του κινήματος που βρίσκονται ήδη στις φυλακές. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει, διότι όχι μόνο θα ρεζιλευτεί η κυβέρνηση, αλλά θα είναι αδύνατη και η καταδίκη των φυλακισμένων.

Υπενθυμίζω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας -η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ- είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει να αντιταχθεί στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σλέσβιγκ-ΧόλσταΪν (όποια κι αν ήταν αυτή).

Τώρα, η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι υποχρεωμένη ή να αλλάξει πολιτική ή να αποσύρει το αίτημα για έκδοση του Πουιτζεμόν. Εδώ ισχύει: το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!

AdminAdmin