Ελληνικά
Giriş Tarihi : 18-10-2017 08:51   Güncelleme : 18-10-2017 08:51

Τραμπ: «Η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις»

Τραμπ: «Η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο 10ος Έλληνας πρωθυπουργός μεταπολεμικά που περνά το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου Τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο ραντεβού που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο άνδρες διαπίστωσαν κοινό βηματισμό σε μια ευρεία σειρά ζητημάτων, με τον Τραμπ να τονίζει την επενδυτική προοπτική της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «ενθάρρυνα τον πρωθυπουργό για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος και επαναβεβαίωσα για τη στήριξή μας για ένα αξιόπιστο σχέδιο ελάφρυνσης χρέους. Μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και ουσιαστικότερης στήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτήν την τρομερή κρίση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 


 

Οι πρώτες δηλώσεις

Λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο δέκατος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας που περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Είναι τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως κάνει εξαιρετική δουλειά για την επάνοδό της και θα επανέλθει. Συνεργαζόμαστε σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Αναβαθμίζουν τον στόλο τους, έχουν αεροσκάφη, το F-16 που είναι ένα εξαιρετικό αεροπλάνο. Κάνουν μεγάλες αναβαθμίσεις. Και έχουμε και εμπορικές σχέσεις. Μετά από εδώ θα έχουμε κάποιες συναντήσεις. Θα συναντηθούμε με τα επιτελεία μας, θα έχουμε ένα γεύμα εργασίας και θα μιλήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μας βοηθήσει κι εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα. Όμως με την Ελλάδα έχουμε μια μακρά σχέση. Υπήρξαν σπουδαίοι εταίροι, πιστοί φίλοι και σύμμαχοι και ανυπομονώ για τη σημερινή μας συζήτηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική μας συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Όμως σε κάθε περίσταση υπήρξε αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία, οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τις οποίες όλοι μοιραζόμαστε. Είναι ευτυχής που είμαι εδώ, είναι τιμή για εμένα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. ΕΝ