Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-08-2022 16:59

Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τις βάσεις στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, δίνοντας το στίγμα της τουρκικής ρητορικής για τη Συρία και το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τις βάσεις στην Ελλάδα

«Ουδεις δεν κατακρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 10-15 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αλλά, όταν ακούγεται το παραμικρό, λένε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Όχι! Όταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, συγγνώμη, κι εμείς δεν θα τον κοιτάμε ευθεία». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης της Ακαδημίας Στράτοχωροφυλακης και λιμενικού, δίνοντας για μια ακόμη μία φορά το στίγμα της τουρκικής στάσης στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα. Συνεχίζοντας την ομιλία του, επισήμανε ότι η Τουρκία δεν τρέφει εχθρικά συναισθήματα για κανέναν και για καμία χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης και συνεργασίας γύρω της, ξεκινώντας από τους κοντινούς γείτονες.

Οι επιχειρήσεις στη Συρία και το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν

Η Τουρκία επικρίνεται ωστόσο και για τις επιχειρήσεις της στην Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επιτέθηκε ευθέως στις ΗΠΑ για την στήριξη που παρέχουν όπως τόνισε στο ΥΡG και PYD. Ο Ερντογάν ουσιαστικά συνεχίζει την ίδια ρητορική των τελευταίων μηνών που στοχεύει να αλλάξει το αφήγημα της επεκτατικης Τουρκίας στην διεθνή κοινότητα, χωρίς καμία όμως έκπτωση από τα συμφέροντα και τις πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα προς την Ελλάδα.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, στο ίδιο μήκος κύματος, αφού ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις στην Συρία θα συνεχιστούν, όταν ρωτήθηκε αν έχει γίνει κάποια παρενόχληση από την Ελλάδα στο γεωτρυπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, απάντησε ότι συνεχίζει τις έρευνες του κι ότι ελπίζει να μην κάνουν κάποιο λαθος.

DW

AdminAdmin