Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-06-2017 20:12   Güncelleme : 12-06-2017 20:12

Σεισμός: 6.3 Ρίχτερ νότια της Μυτιλήνης

Σεισμός: 6.3 Ρίχτερ νότια της Μυτιλήνης

Ο εγκέλαδος χτύπησε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μυτιλήνης. 

Η σεισμική δόνηση κατά το Γεωδυναμικό είναι 6,1 ενώ το Ευρωμεσογειακό αναθεώρησε τα περί 6 Ρίχτερ, αρχικώς, κάνοντας πλέον λόγο για 6,3.

Τουλάχιστον μια γυναίκα νεκρή, που καταπλακώθηκε από την οροφή του σπιτιού της και πάνω από 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 15:28 ώρα Ελλάδας ανοιχτά της Μυτιλήνης.

 

Το γεγονός ότι ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα από τα σωστικά συνεργεία στο χωριό Βρίσα μετέδωσε μέσω του twitter ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα. 

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, από τον ισχυρό σεισμό, έχουν σημειωθεί ζημιές στη Μυτιλήνη. Αλλού έχουν πέσει σοβάδες από τα σπίτια, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. Ήδη, οι κάτοικοι του νησιού, αναρτούν βίντεο που αποτυπώνουν τα σημάδια του εγκέλαδου. 

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Χίο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από το Βροντάδο, τον σεισμό συνόδευε μεγάλη βοή και σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμοί στους τοίχους άνοιξαν. 

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με την τελευταία δόνηση να είναι 2,9 Ρίχτερ. 

Την ίδια στιγμή, άλλος σεισμός -διαφορετικός από αυτόν που ταρακούνησε τα ελληνικά νησιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμης Λέκκας- γινόταν ιδιαίτερα αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες πόλεις στα τουρκικά παράλια, προκαλώντας μεγάλο πανικό. Και αυτό διότι ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από τα πολύνεκρα χτυπήματα του εγκέλαδου κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του 90. 

Με εντολή του υπουργού Υποδομών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη κλιμάκια του υπουργείου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, αρμόδιοι μηχανικοί της διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ο πρόεδρος Ευθύμιος Λέκκας και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αρμόδιοι μηχανικοί των διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου, έχουν μεταβεί ήδη στη Μυτιλήνη.

Στην αποστολή συμμετέχει και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Κτιριακών Υποδομών (ΚτΥπ) θέτοντας ως προτεραιότητα τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, όπως επίσης και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Σπίρτζης έχει επίσης μιλήσει και με τον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Ευστράτιο Μανωλακέλλη, για τη συμμετοχή των διπλωματούχων μηχανικών στη διαδικασία διερεύνησης και καταγραφής των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι: Πρώτον η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής και δεύτερον η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα εξειδικευμένα κλιμάκια όλων των προαναφερθεισών υπηρεσιών θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψίες στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένας ακόμη μεγάλος αριθμός μηχανικών των υπηρεσιών του υπουργείου στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η άμεση μετάβασή τους στο νησί.

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη, δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara έχει δημιουργήσει, μετά από πολυετή έρευνα, την Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (GreDaSS) με πρότυπο τις διεθνείς προδιαγραφές των αντίστοιχων βάσεων και περιεχόμενο τις δημοσιευμένες εργασίες για τον ελλαδικό χώρο, από Έλληνες και ξένους ερευνητές. Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη, μελετήθηκαν και τα ενεργά ρήγματα Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Ικαρίας.


(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, 'Αγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνης, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής.

Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παυλίδης.