Ελληνικά
Giriş Tarihi : 17-01-2017 17:22   Güncelleme : 17-01-2017 17:22

Φαβορί ο Ταγιάνι για την προεδρία

Φαβορί ο Ταγιάνι για την προεδρία

Ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι αποκτά προβάδισμα στην ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κλειδί» η συμμαχία με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι επικράτησε και στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, κανείς από τους έξι υποψηφίους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή. Πίσω από τον Ταγιάνι (287 ψήφοι) βρέθηκε και πάλι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα με 200 ψήφους, με τους υπόλοιπους υποψηφίους να περιορίζοντας σε μερικές δεκάδες ψήφων. Στην πρώτη ψηφοφορία, το πρωί, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην επίτροπος είχε αναδειχθεί πρώτος με 274 ψήφους, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο επίσης ΙταλόςΤζιάνι Πιτέλα, έλαβε 183 ψήφους. Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκυ Φερχόφσταντ, με κοινοβουλευτική δύναμη 68 εδρών, είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα, προφανώς υπέρ του Ταγιάνι. Αν οι ψηφοφορίες συνεχιστούν κατά τον ίδιο τρόπο, ο πρώην επίτροπος αναμένεται να εκλεγεί το αργότερο στην τέταρτη ψηφοφορία, με απλή πλειοψηφία, αργά το βράδυ της Τρίτης. Πάντως δεν υπάρχει μαθηματική βεβαιότητα, καθώς τίποτα δεν εμποδίζει την εμφάνιση ή αποχώρηση άλλων υποψηφίων πριν από κάθε γύρο. 

Νέα συμμαχία ΕΛΚ - Φιλελεύθέρων

ΕΛΚ και οι Φιλελεύθεροι δεν φαίνεται ωστόσο να περιορίζουν τη συνεργασία τους στην εκλογή νέου προέδρου. Την Τρίτη ανακοίνωσαν ότι συνάπτουν νέα συμμαχία με κοινή πολιτική ατζέντα «για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», φιλοδοξώντας μάλιστα να συγκαλέσουν από κοινού νέα Συντακτική Συνέλευση. Όλα δείχνουν ότι η νέα συμμαχία φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τον σημερινό, άτυπο «μεγάλο συνασπισμό» της Κεντροδεξιάς με τους σοσιαλδημοκράτες, στον οποίο είχε διαπρέψει ο απερχόμενος πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών στο Στρασβούργο οι υποψήφιοι όλων των πολιτικών ομάδων έκαναν μία σύντομη παρουσίαση των θέσεών τους. Ο Αντόνιο Ταγιάνι υποσχέθηκε να προασπίζει τα συμφέροντα του Κοινοβουλίου απέναντι στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, ενώ ανέφερε ως κύριες προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή πολιτική των επομένων ετών την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό, την ψηφιακή αγορά, την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την αντιμετώπιση του Brexit «χωρίς να λησμονούμε ότι η Βρετανία θα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος μας εκτός ΕΕ».dw