Ελληνικά
Giriş Tarihi : 15-11-2016 08:22   Güncelleme : 15-11-2016 08:22

Φθάνει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Φθάνει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα

Στις 11:00 σήμερα θα προσγειωθεί το Air Force One στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Εν συνεχεία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κατευθυνθεί με τη συνοδεία του στο ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη όπου θα καταλύσει το διήμερο της επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

Για τις 19:30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Πρεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος θα ανέβει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Παρθενώνα.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει ομιλία στις 12:30 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αναφερθεί στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και στο Brexit.

Μετά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί από την Αθήνα με επόμενο σταθμό του το Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό, θα βρεθούν μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, την χαρακτηρίζει «γεγονός με τεράστια σημασία για τη χώρα και την Ευρώπη», που «συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας» όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυφλή αντιπολιτευτική γραμμή, καθώς «επιλέγει» να μειώσει της σημασία αυτής της επίσκεψης.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κομίζει μήνυμα για το χρέος που κινείται στο κλίμα του ΔΝΤ. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους καθώς δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης, θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και θα απευθύνει μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν γίνει.

«Πολλαπλά εποικοδομητική» για την προώθηση μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» λύσης για το ελληνικό χρέος και για την επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην «Αυγή».

Όπως δήλωσε: «Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε σήμερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επίσκεψη της οποίας η σημασία υπερβαίνει τον προφανή συμβολισμό. Διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος όσο και για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για το Κυπριακό.

»Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι πολλαπλά εποικοδομητική και θα συμβάλει στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».